De Ocean Race Europe zet nieuwe standaard voor volledig bemande schepen

LORIENT- Enkele van de beste zeilers en teams ter wereld gaan volgende maand de uitdaging van The Ocean Race Europe aan. Ze racen in etappes van Lorient in Frankrijk naar Genua in Italië. De teams nemen het tegen elkaar op in twee klassen: de recordbrekende VO65-vloot en de innovatieve, onbeperkte IMOCA-klasse. 

Bekijk de video (https://www.youtube.com/watch?v=s_mmjfedaL4)

In de VO65-klasse worden zeven teams verwacht, waaronder uit Oostenrijk, Litouwen, Mexico, Nederland, Polen en Portugal. Alle teams zien dit evenement als de eerste halte op weg naar de 2022-23 editie van The Ocean Race, die de 50e verjaardag van de race zal markeren.

In het Europese evenement zullen nieuwe zeilers hun competitiedebuut maken, naast raceveteranen zoals achtvoudig deelnemer aan The Ocean Race, Bouwe Bekking, die onlangs werd aangekondigd als schipper van Sailing Team Poland.

”Ik denk dat The Ocean Race Europe een geweldige manier is om de wereld te laten zien dat Polen een belangrijke opkomende markt is, terwijl we erkennen dat duurzaamheid en respect voor het milieu sleutelelementen zullen zijn voor succesvolle groei,” aldus veteraan Bekking.

”Van wat ik kan zien, zullen veel van de andere VO65-teams een soortgelijke aanpak kiezen als wat wij doen bij Sailing Team Poland, door wat ervaring en ook wat jong bloed in te brengen. We hebben jongens zoals ik, Pablo Arrate, Jens Dolmer, Aksel Magdhal, die al een paar races achter de rug hebben. Maar we brengen ook een aantal geweldige jonge Poolse zeilers mee - mannen en vrouwen - die goede prestaties hebben neergezet in Olympische klassen of kleinere offshore evenementen en dit is hun kans om te leren en te groeien en The Ocean Race te ervaren.”

Er zullen ten minste vijf inschrijvingen zijn in de IMOCA-vloot, die Frankrijk, Duitsland en de VS vertegenwoordigen, met een mogelijkheid van maximaal nog twee teams die hun deelname nog moeten bevestigen.

”We kijken er echt naar uit om onze IMOCA volledig bemand te leren racen”, zegt LinkedOut-schipper Thomas Ruyant. ”Het verandert alles, van de manier waarop de boot stuurt met het extra gewicht van de bemanning, tot ons vermogen om manoeuvres efficiënter uit te voeren, wat ook een impact heeft op je tactiek. Het is dus veel om te verwerken. In de aanloop naar de start plannen we in mei een stevige training om zo goed mogelijk voorbereid te zijn om een sterke prestatie neer te zetten.

De Ocean Race Europe start vanuit Lorient, Frankrijk op 29 mei, met stops in Cascais, Portugal en Alicante, Spanje voor de finish in Genua, Italië, drie weken later. Elk van de offshore-etappes krijgt een gelijk aantal punten. Tijdens de tussenstops zijn er twee kustraces met bonuspunten voor de drie beste finishers.

The Ocean Race Europe - belangrijke data

29 mei - Start van de etappes - Lorient, Frankrijk
5 juni - Kustrace - Cascais, Portugal
6 juni - start van de etappe - Cascais, Portugal
13 juni - start van de etappe - Alicante, Spanje
19 juni - Kustrace - Genua, Italië

Elke offshore etappe zal ongeveer drie tot vier dagen duren, afhankelijk van de afstand en de weersomstandigheden. De kustraces hebben een doeltijd van drie tot vijf uur.

De VO65- en IMOCA-vloten strijden in afzonderlijke divisies om hun eigen The Ocean Race Europe-trofee.

Voorafgaand aan de start van de race in Lorient varen vier VO65-teams uit Noord-Europa in de Proloog van The Ocean Race Europe, met stops in Klaipeda, Litouwen; Gdynia, Polen; en Stockholm, Zweden.

Naast de actie op het water, zal The Ocean Race Europe een robuust duurzaamheidsprogramma ondersteunen, met inbegrip van educatieve initiatieven, het verzamelen van wetenschappelijke gegevens aan boord en rondetafelbijeenkomsten voor sociaal en milieubeleid, gericht op het stimuleren van oplossingen voor de gezondheid van de oceaan en het verminderen van de impact van klimaatverandering op de oceaan. Teams zullen worden aangemoedigd om volledig deel te nemen via The Ocean Race Guardians Award voor de beste duurzame praktijken.

De organisatoren van de race zullen een strikt Covid-19 protocol hanteren, inclusief tests en ’bubbels’ in kleine groepen die de interactie tussen zeilteams en buitenstaanders beperken.

 

Voorlopige lijst van ingeschreven teams

VO65 klasse
AmberSail2 (LTU)
Oostenrijks Ocean Race Project (AUT)
Mirpuri Foundation Racing Team (POR)
Zeil Team Polen (POL)
Viva Mexico (MEX)
VO65 - team zes - bevestigd - wordt nog bekend gemaakt
VO65 - team zeven - bevestigd - wordt nog bekend gemaakt

IMOCA klasse
11th Hour Racing Team (VS)
Bureau Vallée (FRA)
CORUM L’Épargne (FRA)
LinkedOut (FRA)
Offshore Team Duitsland (GER)

m123170_13-02-171105-asv-3214-1111 m123170_13-02-171105-asv-3214-1111