The Ocean Race koerst af op klimaatpositief

Sport heeft de kracht om verandering te versnellen

ALICANTE- The Ocean Race wil haar volgende zeilrace rond de wereld in 2022-23 klimaatvriendelijk maken. Het initiatief richt zich op de vermindering van race-gerelateerde broeikasgasemissies (GHG’s) naast een programma van activiteiten die zijn ontworpen om een positieve impact te creëren. Het werk houdt niet op bij de organisatie van de race; het begeleidt en inspireert iedereen met wie de race samenwerkt om ook klimaatpositief te worden, inclusief raceteams, de steden die het evenement organiseren, racepartners en officiële leveranciers.

De Ocean Race heeft vastgesteld dat in de volgende race de uitstoot van broeikasgassen met 45% kan worden verminderd ten opzichte van de race van 2017-18. Dit zou worden bereikt door een efficiënte logistiek van het evenement, het maximaliseren van hernieuwbare energie en een zorgvuldig beheer van hulpbronnen, waaronder materialen, voedsel, afval en water. 

Anne-Cécile Turner, directeur Duurzaamheid bij The Ocean Race: ”Het is een enorme uitdaging om in de komende 18 maanden klimaatpositief te worden, maar we hebben de kans om op wereldschaal een significante impact te hebben en het buitengewone te bereiken zit in ons DNA. Sport heeft de kracht om verandering te versnellen en we hebben geen tijd te verliezen.”

Wetenschap op zee

Tijdens The Ocean Race leggen sommige teams gegevens vast over de toestand van de zeeën als onderdeel van een innovatieve samenwerking tussen zeilers en oceaanonderzoeksorganisaties. De boten meten niet alleen microplastics in het water, maar verzamelen ook gegevens over CO2, de temperatuur van het zeeoppervlak en het zoutgehalte - indicatoren van klimaatverandering.

Ocean Guardians

The Ocean Race heeft een speciaal duurzaamheidsprogramma om teams te helpen hun impact te verkleinen. Het brede scala aan initiatieven varieert van een eis dat minimaal 20% van de energie aan boord afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen (zoals waterkracht, zonne- en windenergie), tot trainingen over klimaatverandering en duurzaamheidsrichtlijnen en -instrumenten. Zeilers worden aangemoedigd om bewakers van de oceaan te worden, die niet alleen hun impact verminderen, meten en compenseren, maar ook hun partners en fans aanmoedigen hetzelfde te doen.

Gaststeden

Tijdens de Race hebben teams tussenstops in 10 steden over de hele wereld. Op elke bestemming wordt een Race Village opgezet om onderdak te bieden aan de teams, de gasten en miljoenen fans. Het doel is dat alle Racedorpen tijdens de volgende Race voor 100% op hernieuwbare energie draaien en dat elk element ter plaatse zo duurzaam mogelijk is. Elke stad wordt ook aangemoedigd om toezeggingen te doen en actie te ondernemen met betrekking tot het klimaat en andere belangrijke kwesties die van invloed zijn op de oceaan.

Kampioenen voor de zee

Het bekroonde leerprogramma van de Ocean Race voor kinderen van 6 tot 12 jaar heeft meer dan 160.000 kinderen in meer dan 54 landen geholpen om een van de grootste bedreigingen voor de oceaan, plasticvervuiling, te begrijpen en te begrijpen wat er kan worden gedaan om dit te bestrijden. Volgende maand worden nieuwe hulpmiddelen gelanceerd die de belangrijke rol van de oceaan in ons klimaat introduceren.

Blue Carbon

De Ocean Race steunt projecten die niet alleen broeikasgassen vastleggen, maar ook helpen om ecosystemen in de oceaan te herstellen en een habitat te bieden voor het zeeleven. De projecten, die eerder het herstel van mangroves in Myanmar omvatten, zullen helpen om de onvermijdelijke koolstofemissies van de race in evenwicht te brengen.

Als organisator van de race zal The Ocean Race tegen het einde van de volgende race klimaatpositief zijn en de uitstoot van broeikasgassen met bijna de helft hebben verminderd. Klimaatpositief zijn betekent meer broeikasgasemissies terugdringen dan er worden geproduceerd.

Tijdens de laatste race vormden de emissies van de organisator een derde van de totale emissies van de race, terwijl de rest afkomstig was van raceteams, partners en gasten.

 Anne-Cécile Turner: ”Om ervoor te zorgen dat The Ocean Race in 2022-23 klimaatpositief is, hebben we onze racenaties, partners en teams nodig om samen met ons deze reis te maken. De meeste van deze belanghebbenden nemen positieve stappen op het gebied van klimaatactie, en we zijn op weg om ons doel te bereiken. Samenwerking is de sleutel tot de bescherming en het herstel van de oceaan. We zullen kansen blijven aangrijpen om actie te stimuleren waar we maar kunnen.”

 

Fotografie:  Ainhoa Sanchez, Brian Carlin, Jeremie Lecaudey/Volvo AB

 

 

 

m124165_13_08_180423_AZN_BCR_0034-1 m124165_13_08_180423_AZN_BCR_0034-1
unnamed (22) unnamed (22)
m123180_13-03-171206-asv-5703-6801-edit m123180_13-03-171206-asv-5703-6801-edit