Zuinig op de kabelaring

Onderhoud, hoe verleng je levensduur en vervanging...hoe gaat dat?

De eigenaar van de sloep op de foto is duidelijk zuinig op de kabelaring om zijn boot. Om de stootlijst tegen UV-licht en weersinvloeden te beschermen, wordt na ieder vaartochtje een hoes over de kabelaring getrokken.

Veel sloepen en motorboten zijn voorzien van een kabelaring. Deze decoratieve stootrand loopt meestal geheel rond de boot net onder het gangboord als een eindeloos touw, voorzien van een leguaan of Turkse knoop.

Om kabelaringen duurzamer te maken en minder gevoelig voor de inwerking van UV-licht en weersinvloeden zijn deze vaak van kunstvezels vervaardigd, meestal polypropyleen. In de loop der jaren zie je dat de kabelaring veelal groen en smerig wordt. Met een borstel en een sopje kun je dit proberen schoon te maken. Als dat niet meer helpt, dan kun je overwegen om de kabelaring te draaien. De zijde tegen de romp komt dan in het zicht en dat is weer een oplossing voor enige tijd.

Naast sop en een borstel kun je de kabelaring ook schoonspuiten met een hoge drukspuit. Doe dit wel met de nodige voorzichtigheid om te voorkomen dat de stootrand beschadigd. Als de kabelaring rafelig is geworden, kun je de losse stukjes met een verfbrander afbranden. Bekijk de video (https://www.youtube.com/watch?v=J_b0ww45MSo&t=6s) van Martijn Heere van SloepNed.

Het vervangen van een kabelaring is een kostbare aangelegenheid. Het is grotendeels handwerk en specialisten werk. Dus is het verstandig om te proberen om de levensduur zo lang mogelijk te verlengen. 

Is de kabelaring aan vervanging toe, dan is het goed om te weten dat de diameter wordt bepaald door de lengte van de boot. Ten opzichte van de boot moet een kabelaring niet te dik of te dun zijn. Ook de ruimte die er is tussen de oplegrand onder en de rand boven de kabelaring bepaalt de mogelijke diameter.

Hoe een nieuwe kabelaring wordt gemonteerd, kun je zien in een interessant filmpje van Touwfabriek G. van der Lee. Klik HIER! (https://www.youtube.com/watch?v=PYBefOzzMSI)

unnamed (16).jpg 2 unnamed (16).jpg 2
unnamed (16).jpg 3 unnamed (16).jpg 3
unnamed.jpg 1 unnamed.jpg 1