Een zwem/reddingsvest dragen is altijd verstandig!

Welk vest is voor jou geschikt: automatisch of van schuim?

HEERENVEEN- Als je het water opgaat dan is het dragen van een zwem/reddingsvest altijd verstandig. Je kunt kiezen uit een opblaasvest of een schuimvest. Een automatisch vest draagt comfortabel en wordt geactiveerd als de smeltpil in contact komt met water. Een schuimvest heeft zoals de naam al zegt een permanente vulling van schuim.

Bij schuim is het drijfvermogen altijd aanwezig. Bij een opblaasvest is dat pas na activatie door water of door aan het koord te trekken. De long in het vest vult zich met CO2-gas wat het drijfvermogen vormt. Kinderen tot circa 7 jaar wordt altijd een schuimvest geadviseerd. Een opblaasvest fungeert als een soort van airbag om de nek. Bij jonge kinderen kan dit tot schrik, paniek en zelfs blessures leiden. De huidige schuimvesten hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt waardoor ze een stuk comfortabeler zijn geworden. Door de goede pasvorm hebben kinderen er niet of weinig ongemak van.

Actieve sporten

Boven de 7 jaar kan gekozen worden voor een opblaasvest, als het kind niet te veel in direct contact met water is. Dat kan immers zorgen dat het vest wordt geactiveerd. Voor actieve sporten zoals waterskiën, kanovaren en suppen is een automatisch vest minder geschikt.

Bij het dragen, ongeacht opblaasbaar of schuim, is het belangrijk dat een vest goed aansluit op het lichaam. Dat kan door de taille-en beenbanden voldoende aan te trekken. Zorg dat de overtollige band niet los aan het vest slingert, waardoor het ergens achter kan blijven hangen. Stop het weg tussen het vest of je kleding. Draag opblaasvesten altijd over je kleding/jack. Nooit hier onder!

Bij schuimvesten moet je ook de ritsen en koorden goed sluiten. Als een vest niet goed aansluit kun je erin wegzakken als je te water raakt. Zware kleding en schoeisel kan de werking van een vest ook negatief beïnvloeden.

Zwemluier

Bij baby’s is het belangrijk dat geen wegwerpluier maar een zwemluier wordt gebruikt. Een wegwerpluier loopt immers vol met water.

Alle schuimvesten hebben een signaal kleur. Dit is wettelijk voorgeschreven en zorgt voor extra zichtbaarheid als iemand ermee te water valt.

Veel booteigenaren hebben een hond mee tijdens het varen. Ook al kan die goed zwemmen, dan is het dragen van een vest aan te bevelen. De viervoeter kan vanaf de boot te water vallen. De vesten hebben een lus op de rug, waarmee de hond uit het water getild kan worden. Laat kleine kinderen en honden rustig aan het vest wennen, bijvoorbeeld door ze ermee te laten zwemmen.

Onderhoud

Automatische vesten hebben periodiek onderhoud nodig. Bij ISO enkelkamervesten is dat om de 2 jaar. Bij Solas dubbelkamervesten een keer per jaar. Bij een onderhoudsbeurt wordt een vest gedurende 16 uur onder druk getest. Daarnaast worden de gascilinder, het mechanisme, het opblaaspijpje, de banden, hoes, long etc. gecontroleerd. En de smeltpil en alle pakkingen in het mechanisme vervangen.

Na de periodieke onderhoudsbeurt is het aan te bevelen om als drager met enige regelmaat tijdens het seizoen een Pre Wear check (https://www.youtube.com/watch?v=1ET8q6wo6yg&t=8s) te doen.

Een vest kan niet meer optimaal werken doordat het lek of leeg is. Doordat het vest nat is geworden waardoor de smeltpil gedeeltelijk is geactiveerd. De cilinder is losgeraakt. De long is aangetast. De smeltpil over de datum is of dat het vest verkeerd is ingevouwen.

Voor je eigen veiligheid en dat van je bemanning, laat de vesten op tijd testen! Vaak kan dat via de winkel waar je de vesten hebt gekocht. Die hebben contact met gespecialiseerde keuringstations.

Ten slotte

Voor de goede orde, een zwemvest is geen reddingsvest. Een reddingsvest (https://www.youtube.com/watch?v=zv5ot9C9T9g) zorgt dat als de drager in het water terecht komt, dat die in een positie komt dat de luchtwegen vrij blijven van water. Een zwemvest heeft 50 newton opdrijvend vermogen. Een reddingsvest begint met 100 newton opdrijvend vermogen en eindigt met 275 newton. Als stelregel geldt: hoe groter het vaarwater, hoe zwaarder de kleding, hoe zwaarder reddingsvest je kiest. Je bent verplicht een reddingsvest te dragen als je staat te sturen op een snelle motorboot. Voor alle opvarenden op een snelle motorboot dient een reddingsvest aan boord te zijn.

Ga voor meer informatie naar Vaarplezier (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/vaarplezier%20de%20serie).

 

Met dank aan Besto.

 

AB9V2272 AB9V2272
AB9V1099 2 AB9V1099 2
FL1I1221 FL1I1221
Vaarplezier...jpg 2 Vaarplezier...jpg 2