Kitesurfen in vulkaankraters en tussen ijsschotsen

Bekijk de online documentaire

Voor de documentaire The Last Line hebben kitesurfer Roderick Pijls en fotograaf Rein  Rijke opnieuw de grens opgezocht van wat fysiek mogelijk is. Na hun succesvolle poging om in 2018 op een giftig heet meer in Tanzania te kitesurfen trok het avontuurlijke duo afgelopen oktober naar de  hooglanden van IJsland om daar te kitesurfen in vulkaankraters, tussen  ijsschotsen van gletsjers en op de rand van een waterval.

Direct naar de documentaire, klik op thelastline.nl (http://thelastline.nl )

Na maanden van voorbereiden trok het duo door de  binnenlanden van het ruige IJsland op zoek naar bijzondere plekken. Roderick  kitesurfte in een moeilijk bereikbare vulkaankrater, tussen de ijsbergen van een  gletsjermeer en kite een rivier af die eindigde in een mooie waterval. Terwijl Rein  het allemaal op de gevoelige plaat vastlegde. 

Rein Rijke: “We hebben een aantal poging moeten doen voordat het lukte om te  kitesurfen in de vulkaankrater. Nadat we waren afgedaald in de krater was de  wind extreem turbulent. De wind ging letterlijk alle kanten op en dat leverde  pittige condities op vooral voor Roderick.” 

Roderick Pijls: “Het is een constante uitdaging. Ik wil daar kiten, Rein wil dat  shot hebben. Maar er zijn een aantal momenten dat we moeilijke keuzes moeten  maken. Deze docu gaat over veel meer dan alleen de foto. Het is de reis, de  spanning, de tegenslag en het succes. Dat alles gebeurt tegen de prachtige  achtergrond van IJsland.  

Rein Rijke: “We willen de kijker op een bijzondere manier laten zien hoe mooi  onze planeet is en hoe tof het is om avontuur te beleven in de rauwe, in dit  geval IJslandse, landschappen en het kitesurfen op deze plekken.” 

“Tegelijkertijd zien we overal om ons heen dat de natuur negatief  aan het veranderen is door de invloed van de mens. Met het project The Last  Line laten we locaties zien die er misschien binnenkort niet meer zijn. We hopen  een stukje bewustzijn te creëren over het waarom we met zijn allen bewuster  moet leven. De impact van de klimaatverandering is real. De natuur is niet  eindig,” aldus Roderick Pijls.

Roderick Pijls 

Roderick behoort tot de wereldtop van het kitesurfen en is daardoor vaak op  verschillende locaties over de hele wereld te vinden. Hij ziet overal de natuur  veranderen vanwege klimaatverandering.  

”Ik zie het als mijn missie om een steentje bij te dragen tegen  klimaatverandering. Ik geloof in een positieve aanpak en wil vooral laten zien  hoe mooi onze planeet is en dat we er zuinig op moeten zijn”.

Rein Rijke 

Rein Rijke staat dagelijks achter de lens van Zout Fotografie. Rijke is de  bedenker en initiator van het project The Last Line. Als professioneel fotograaf  heeft Rein zich gespecialiseerd in het vastleggen van avontuurlijke sporten. Zijn  werk is gepubliceerd in internationale vakbladen, kranten en toonaangevende  magazines. In 2016 bereikte Rein de finale van de prestigieuze fotowedstrijd Red Bull Illume.  

 

Fotografie: fotograaf Rein  Rijke

The Last Line fotografie Rein Rijke Low res-7 The Last Line fotografie Rein Rijke Low res-7
The Last Line -Waterval low res (1) The Last Line -Waterval low res (1)
The Last Line fotografie Rein Rijke Low res-6 The Last Line fotografie Rein Rijke Low res-6
The Last Line - kitesurfen tussen ijsschotsen low res The Last Line - kitesurfen tussen ijsschotsen low res
The Last Line fotografie Rein Rijke Low res-12 The Last Line fotografie Rein Rijke Low res-12
The Last Line - kitesurfen gletsjer high res The Last Line - kitesurfen gletsjer high res