Doorvaartvignet Amsterdam niet van de baan volgens gemeente

Raad binnenkort geïnformeerd over voortgang dossier

AMSTERDAM- De invoering van het Doorvaartvignet in Amsterdam laat nog even op zich wachten. De Raad moet eerst over de planning hiervan bijgepraat worden. Zo laat een woordvoerder van de gemeente aan Watersport-TV weten. Berichten dat het vignet helemaal van de baan is, worden opmerkelijk genoeg door de gemeente zowel tegengesproken als bevestigd.

‘’Bedoeling is dat de Raad binnenkort via een Raadsbrief wordt geïnformeerd over de voortgang in het dossier. In die brief staat ook de laatste planning. Ik heb de brief nog niet, dus kan jullie ook niet bijpraten,’’ aldus gemeentelijk zegsman Wouter Keuning als reactie op vragen van Watersport-TV over het Doorvaartvignet.

Met de Nota Varen Deel 2 wil de gemeente Amsterdam de drukte en overlast beter monitoren. Dat monitoren wil men digitaal uitvoeren en daarom moet elk pleziervaartuig voorzien zijn van een vignet.

De eerste berichten dit voorjaar waren dat het doorvaartvignet per ingang van 1 april jl verplicht zou zijn. Al snel werd duidelijk dat dit niet haalbaar was om de eenvoudige reden dat de vignetten niet verkrijgbaar waren. En dat is nog steeds zo.


Geen informatie

Op de website (https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/varen-amsterdam) van de gemeente stond aanvankelijk dat er tweede helft mei meer informatie volgt. Dat bericht is verdwenen. Er wordt uitsluitend gesproken over het aanvragen/opzeggen van een Binnenhavenvignet dat is bedoeld voor booteigenaren die het hele jaar varen en afmeren in Amsterdam. Dus niet voor eigenaren van pleziervaartuigen die op doorreis zijn of hooguit een dagje door de stad willen varen.

Deze groep zou zoals aangekondigd per ingang van 1 april jl verplicht een doorvaartvignet moeten aanschaffen. Op de gemeente site valt uitsluitend te lezen dat het aanschaffen van een dagvignet nog niet mogelijk is.

Woordvoerder Wouter Keuning benadrukt meerdere malen tegenover Watersport-TV dat het doorvaartvignet er zeker komt. En dat staat in contrast met een brief van de gemeente die rouleert op social media als antwoord op een vraag van een sloepvaarder over de invoering van het vignet. Hierin staat duidelijk te lezen: Er komt geen doorvaartvignet. U hebt alleen een Binnenhavengeld vignet nodig als u ook wilt afmeren.

Woordvoerder Wouter Keuning noemt dit antwoord merkwaardig. ’’Het klopt niet en ik zal checken waar dit is mis gegaan.’’

Kortom: de onduidelijkheid over dit onderwerp duurt voort.

 

P1010022 P1010022
P1010044 P1010044
P1010024 P1010024
P1010018 P1010018
P1010042 P1010042
P1010033 P1010033
Doorvaartvignet_n_LI Doorvaartvignet_n_LI