Hiswa te water 2021 gaat door!

Ruim 300 boten in Bataviahaven in Lelystad

LELYSTAD- De Hiswa te water 2021 gaat door. De versoepelingen en positieve berichten met betrekking tot Covid hebben de organisatie doen besluiten het licht op groen te zetten en vol gas te geven met de voorbereidingen. Exposanten en watersportliefhebbers reageren enthousiast op het goede nieuws. De grootste in-water bootshow in Noord-Europa wordt gehouden van 1 tot en met 5 september. In de Bataviahaven in Lelystad zullen ruim 300 boten te zien zijn, variërend in lengte van 3 tot 30 meter.

‘’We horen van allerlei kanten dat exposanten en watersporters de Hiswa te water echt hebben gemist. De watersport staat volop in de belangstelling. Er zijn veel nieuwe watersporters bijgekomen en je ziet dat er behoefte is aan allerlei informatie,’’ aldus Arjen Rahusen, directeur van de Hiswa te water. ‘’We vinden het belangrijk dat de bezoekers niet alleen een leuke inspirerende dag beleven, maar ook goed geïnformeerd worden. Dagelijks wordt er tijdens de beurs een Vaarplezier Podcast opgenomen, waarin allerlei experts te gast zijn. Daarnaast zijn er workshops over uiteenlopende onderwerpen. Er is uiteraard veel aandacht voor de Boot van het jaar verkiezing, maar ook voor het elektrisch varen. Voor specifieke vragen kunnen bezoekers terecht bij speciale informatie punten, waar specialisten van Motorboot en Zeilen aanwezig zijn om die te beantwoorden.’’

Dat de watersportbranche uitkijkt naar de komende beurs, blijkt wel uit de enorme belangstelling om in Lelystad aanwezig te zijn. Alle bekende merken en werven zijn van de partij. Dit zorgt dat er een complete line-up te zien is van klein naar groot, van RIB. Van tenders naar sloepen, motorboten en zeiljachten. Voorzien van zowel Hybride of verbrandingsmotoren en gebouwd van PVC, polyester, staal of aluminium.

Het afgelopen jaar heeft voor een enorme impuls gezorgd voor de watersport en dat zie je terug in veel primeurs, allerlei ontwikkelingen en nieuwe concepten. Een mooi voorbeeld is de 3-D geprinte sloep en zijn de foilende zeil-en motorboten waarmee je over het water vliegt.

Grootste jacht

Met bijna 30 meter lengte is de Princess Y85 het grootste jacht dat geheel in stijl aan de Exclusive Boulevard wordt afgemeerd. Een plek waar in totaal 28 exclusieve en bijzondere schepen te bewonderen zullen zijn en waar Hollands vakmanschap de rode draad vormt.

‘’De Nederlandse jachtbouw is iets waar we trots op kunnen zijn en verdient en krijgt op de Hiswa te water daarom een prominente plek. We hebben geweldige ontwerpers en bouwers, maar zijn vaak te bescheiden,’’ aldus Rahusen. Over een bijzonder jacht gesproken, dat is de St Barth 75. Snelvarend, 23 meter lang en gebouwd van aluminium. Over passie gesproken, dat straalt af van de Reborn 38 die debuteert in Lelystad.

Om alle indrukken even rustig te kunnen verwerken, biedt de Stedenmaeght de juiste ambiance om een hapje en drankje te nuttigen. De driemaster behoort tot de mooiste klassieke zeilschepen van ons land en ligt tijdens de Hiswa te water als drijvend VIP-restaurant aan de Exclusive Boulevard. Tijd om lang aan boord te blijven zitten, is er waarschijnlijk niet. Hiervoor is te veel te zien op de beurs.

Voor de zeilliefhebbers zijn de bekende merken zoals Bavaria, Hanse, Dufour, X Yachts, Beneteau en Jeanneau aanwezig. Net als de bekende Scandinavische merken. Bijzonder zijn de daysailers van Tofinu , Domani, Saffier en G2. Voor wie van plan is om lange reizen te maken en dat vooral comfortabel wil doen,  is er keuze in allerlei multihulls. Een steiger vol met de aluminium VAAN R4, de Excess, Lagoon, Bali, Fountaine Pajot  en Nautitech.

Voor wie liever met een monohull op wereldreis gaat, zeilend of op de motor, moet in Lelystad beslist even de Contest 55 CS, de Bestevaer 53 of de Orion van de gebroeders van Enkhuizen bekijken.

Voor de snelvarende motorboot liefhebber is er ruime keuze. De Vaart Yachting laat Nimbus in volle glorie zien. X-Yachts komt met de X-Power. AxoPar, XO boats  of een vlammende Rib.

Voor de meer rustige vaarders is ruim aanbod van Tenders. Van Cooper, Adminrals tenders, I-Sloep, Makma, Antaris, Maril, Menken, Interboat, SeaFury, Barkas en  Prins Watersport. Ook voor de tenders geldt dat aluminium een populair bouwmateriaal is. Lekker licht en nagenoeg onderhoudsvrij.

Het Amerikaanse Budsin Boats laat de tijd weer even stil staan met diverse houten klassiekers. De outboard sector is ook deze editie goed vertegenwoordigd met een nieuwe lijn Maxima’s bij Honda en een monster van een motor bij Mercury van wel 600 PK. Oersterk zijn de onverwoestbare werkboten van Tideman. Zelfs met een voorhamer lukt het niet om te boten te beschadigen. Wie dat wil, mag het zelf proberen.

Dat de beurs na een Covid onderbreking weer gehouden wordt, is alleen al reden om uit te kijken naar de Hiswa te water. ‘’Na een jaar vooral online en virtueel is het fijn om boten te bekijken op een plek waar ze horen: in het water,’’ aldus Arjen Rahusen.

 

De 37ste Hiswa te water wordt gehouden van 1 tot 5 september in de Bataviahaven in Lelystad. Voor meer informatie kijk op www.hiswatewater.nl (http://www.hiswatewater.nl)

 

Fotografie Jasper van Staveren/ Hiswa te water

 

 

Hiswa te Water 2019 (Fotograaf Jasper van Staveren)-1577 Hiswa te Water 2019 (Fotograaf Jasper van Staveren)-1577
HISWA TE WATER DRONE-2019 (Fotograaf Wouter Hoonakker - Wouter Media) HISWA TE WATER DRONE-2019 (Fotograaf Wouter Hoonakker - Wouter Media)
Hiswa te Water 2019 (Fotograaf Jasper van Staveren)-1298 Hiswa te Water 2019 (Fotograaf Jasper van Staveren)-1298
Hiswa te Water 2019 (Fotograaf Jasper van Staveren)-1423 Hiswa te Water 2019 (Fotograaf Jasper van Staveren)-1423