Portugees VOR team wint met schaakspel laatste etappe Ocean Race Europe

Zaterdag afsluitende kustrace

GENUA- De derde en laatste offshore etappe van The Ocean Race Europe kwam tot een spannend einde in de vroege uurtjes van donderdagochtend in Genua, toen het Portugese Mirpuri Foundation Racing Team een come-from-behind overwinning behaalde in de VO65 klasse.

Het was pikdonker in Genua toen het Portugese team, geleid door de eminente Franse offshore schipper Yoann Richomme, de Middellandse Zee-etappe van 600 zeemijl (nm) vanuit Alicante, over de eindstreep kwam. Sinds de start zondag j.l. afgelopen hadden de teams met lichte- en wispelturige wind te maken.
Het Portugese team voelde aan dat de wind langs de Italiaanse kust zou gaan liggen en besloot daarom van de vloot weg te varen, op zoek naar nieuwe wind verder uit de kust. Het leek in eerste instantie een riskante zet, vooral omdat hun koers hen weg leek te brengen van de finishlijn.
Uiteindelijk wierp de zet enorme vruchten af, want uiteindelijk konden ze in de beste bries van de avond weer overstag richting Genua, en binnen een paar uur hadden ze de sprong naar de koppositie gemaakt.

Comeback
”Wat een comeback!” riep Richomme uit kort na de finish. ”Een waanzinnige, waanzinnige etappe - het voelde als twee weken zeilen. We hebben hard gevochten. We wisten dat het tot de finish niet voorbij zou zijn, want Genua is ingewikkeld. Het is meer een schaakspel in deze omstandigheden dan echt zeilen.
”De bemanning was geweldig, we bleven de hele tijd vechten, heel kalm. Team Polen ging aan de leiding met een kleine zet in de buurt van Mallorca en we dachten dat we ze nooit meer terug zouden krijgen.
”Maar we wisten dat er een kleine zet te doen was in de Golf van Genua. We wisten dat het de favoriete kant was, maar toen bleven alle anderen maar bewegen in de baai. We dachten dat het voor ons niet ging gebeuren en toen draaide het ineens.
”We wisten dat we in de juiste positie zaten, maar we hadden niet verwacht dat we Team Polen zouden inhalen en winnen - we dachten dat we voor de tweede plaats zouden vechten.”

AkzoNobel
Ook Chris Nicholson’s AkzoNobel Ocean Racing profiteerde van de offshore route.
Het Nederlandse team lag op de vijfde plaats voordat het samen met Mirpuri Foundation Racing Team offshore voer, maar schoof al snel op naar de tweede plaats toen de nieuwe bries hen vanuit het zuidoosten met snelheden van meer dan 13 knopen naar binnen bracht, en haalde Erik Brockmann’s Viva Mexico (MEX), Team Childhood I en Sailing Poland in om de tweede plaats te veroveren.
”Dit was een grote opluchting,” zei Nicholson kort nadat hij van de AkzoNobel boot was gestapt. ”We kwamen al vroeg in deze etappe op achterstand en als dat gebeurt hoop je alleen maar op een nieuwe kans. Gelukkig waren er vandaag genoeg kansen en we hebben er verschillende gegrepen.
”We hebben er goed over nagedacht. Onze routing en alles wat we hadden vertelde ons dat we de kant op moesten gaan die we gingen. Maar ons zeemansinstinct zou ons dichter bij de kust hebben gestuurd. Voor één keer heb ik naar de wetenschap geluisterd, en uiteindelijk hebben we gekozen voor wat volgens ons de beste kans op succes had.”

Bouwe Bekking

“We hebben een fantastische race gevaren, maar met een k** finish, zoals we dat op z’n Nederlands zeggen”, aldus Bouwe Bekking (Deventer) na afloop. “Je moet de vloot controleren. De boot die het dichtst bij ons was, die controleerden we. Toen kwam er een grote winddraaiing. We hadden eigenlijk de rechterkant willen verdedigen, maar de wind draaide zoveel dat we na de overstag direct op de spiegel (achterkant) van de andere boten zouden kijken. We hebben de zure appel te laat door gebeten.” Pas in de laatste uren van deze zenuwslopende etappe moest Sailing Poland de koppositie prijsgeven.
Toch kijkt Bekking tevreden terug op deze eerste The Ocean Race Europe met de jongste bemanning van de vloot. “Ze hebben geweldig werk geleverd en heel weinig fouten gemaakt. Een stuk minder dan in de twee voorgaande etappes. De sfeer is goed en ze hebben eindelijk kunnen laten zien dat ze zoveel hebben geleerd, dat ze met de top kunnen meedraaien.”   

Kustrace

Mirpuri Foundation Racing Team consolideert zijn positie aan de top van het klassement met 18 punten, met AkzoNobel Ocean Racing op de tweede plaats met 17 punten.
De laatste kustrace van zaterdag - waar alleen de beste drie teams punten krijgen (3 punten voor de overwinning, 2 punten voor de tweede en 1 punt voor de derde) - wordt een krachtmeting om het klassement van de VO65-klasse te bepalen in de eerste editie van The Ocean Race Europe.

Voor klassement klik HIER! (https://www.theoceanrace.com/en/europe/scoreboard).

 

Fotografie Sailing Energy

 

 

Ocean Race Europe Waterspor-TV Ocean Race Europe Waterspor-TV
AKZO AKZO