Aftellen voor Hiswa te water

Ruim 325 boten in de Bataviahaven in Lelystad 

LELYSTAD- Het aftellen voor de HISWA te water kan beginnen. Na een extra lange voorbereiding, afgelopen jaar ging de watersportbeurs vanwege de Covid-pandemie helaas niet door, is er alle reden om uit te kijken naar de grootste in-water boatshow van Noord-Europa. De Bataviahaven in Lelystad is van 1 tot en met 5 september 2021 de plek waar ruim 325 boten te bewonderen zijn en waar dagelijks van alles te beleven valt op de steigers, het water en in het Theater aan het water. 

Natuurlijk is gezien de huidige situatie rondom de Covid-pandemie de meest gestelde vraag, gaat de HISWA te water wel door? Directeur van de watersportbeurs Arjen Rahusen en zijn team hebben vooralsnog geen reden om hierover te twijfelen. ‘’En dat doen onze exposanten gelukkig ook niet. Iedereen kijkt ontzettend uit naar de HISWA te water, waar we natuurlijk alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen zodat iedereen veilig en verantwoord over de steigers kan dwalen.’’ 

Thuishaven

De Bataviahaven in Lelystad is opnieuw de thuishaven voor de HISWA te water. De locatie leent zich bij uitstek voor deze watersportbeurs, zo is tijdens de twee voorgaande edities gebleken. De haven ligt op loopafstand van het parkeerterrein van de Batavia-outlet en voor wie liever fietst, kan gebruik maken van de shuttle-service van Van Moof fietsen om naar de entree te rijden. 

‘’We hebben de ontvangstruimte aanzienlijk vergroot,’’ verklapt Arjen Rahusen. ‘’Het thema Toys and Tenders zie je terug in allerlei noviteiten zoals de Gibbs Quadski, Gocycle, fliteboards, de Ibbuble onderwater drone en de Manta 5 waarmee je ‘vliegend’ over het water kunt fietsen.  

In de entreetent zijn diverse boten te bewonderen waaronder een waterstofboot van de Zuidwestersloep. Gedurende de beurs wordt het nieuwe schip van de Stichting Vaarwens in 3D geprint. Op het model kan worden geboden tijdens een speciale veiling en de opbrengst gaat uiteraard naar Vaarwens. Het originele schip van Stichting Vaarwens ligt in de haven en kan bezocht worden. Ex-Olympiër Pieter-Jan Postma is namens DutchSail aanwezig om over dit project te vertellen.’’ 

Via de entreetent kom je op de kades en steigers. Op het zogenaamde Kuiper Pleintje staan weer verschillende watersport gerelateerde bij elkaar en heb je prachtig zicht over de gehele haven.  Direct onder de kade is ‘Boot aan stroom’ gesitueerd waar men alles te weten kan komen over elektrisch varen. Om motorbootvaarders en zeilers goed en onafhankelijk te adviseren zijn er speciale informatie-stands die worden bemand door de redacties van het blad Motorboot en Zeilen. Wie dat wil kan daar met alle vragen terecht.  

Houseboten

De kern van de beurs is oriënteren en inspireren. In de haven liggen ruim 325 boten: van dinghy tot superjacht. Met bijna 30 meter lengte is de Princess Y85 het grootste jacht dat ligt afgemeerd aan de VIP Boulevard. Hollands Vakmanschap is hier de rode draad. ‘’De Nederlandse jachtbouw is iets waar we trots op kunnen zijn, vandaar een prominente plek op de HISWA te water,’’ aldus Arjen Rahusen. 

Prominent is het aanbod aan houseboten. Niet vreemd, want ‘wonen op het water’, recreatief of permanent is enorm populair. Diverse bouwers, maar ook jachthavens met ligplaats voorzieningen, laten zien wat de mogelijkheden zijn om te kopen of verhuren. 

In het outboard segment zijn de belangrijkste merken waaronder Honda, weer aanwezig in Lelystad. Een primeur op de stand van Mercury is de Bernico met de Twin 600 PK aan de spiegel.  

Contest Yachts zou aanvankelijk met de 55CS komen, maar dit wordt nu de 59CS ook wel bekend als de Bentley boot. Dockmate demonstreert hoe je met een afstandsbediening probleemloos je boot kunt afmeren. Duurzame sloepen, onlangs gestart in Woudsend, laat een nieuwe trend zien: bouwen in 3D.  

Voor de zeilliefhebbers zijn er diverse dagzeilers, maar ook jachten waarmee je de wereld kunt verkennen. Sloepen, tenders… in alle soorten en maten, ontbreken uiteraard ook niet. 

De jonge bezoekers kunnen zeilen en suppen bij zeilschool Pean en Optimist on Tour. 

In het Theater aan het water is dagelijks een gevarieerd programma met opnames van de Vaarplezier Podcast, de Varen doe je Samen Quiz, workshops, lezingen van de Stichting Vaarwens, muziek en de uitreikingen van diverse verkiezingen, zoals de Boot van het Jaar en de Publiekslieveling. 

Via allerlei social media-kanalen zal dagelijks verslag worden gedaan van het belangrijkste nieuws. De bekende botenexpert Epco Ongering laat primeurs zien, spreekt met exposanten en bezoekers en is alle beursdagen op de steigers en kades te vinden.  

De 37e HISWA te water gooit op 1 september de trossen los. Wie van plan is de watersportbeurs te bezoeken, wordt geadviseerd om voor de laatste stand van zaken de site www.hiswatewater.nl te raadplegen. In verband met Covid is toegang alleen mogelijk met een QR code.  

‘’Ik denk dat je nergens zo veilig bent, als straks op de HISWA te water. Exposanten, bezoekers: een ieder op de beurs moet immers gevaccineerd zijn,’’ aldus Arjen Rahusen. 

 

 

Hiswa te Water 2019 (JvS)-0222 Hiswa te Water 2019 (JvS)-0222
HISWA TE WATER DRONE-2 HISWA TE WATER DRONE-2
DJI_0267 DJI_0267
DJI_0270 DJI_0270