Eerste automatisch varende pont

Gemeente Teylingen heeft de primeur

WARMOND - Tussen Kagerzoom en  recreatie-eiland Koudenhoorn pendelt sinds vorige week een elektrische pont die geheel zelfstandig vaart, dus zonder schipper. De pont haalt de energie uit de eigen zonnepanelen en is de eerste operationele automatisch varende veerboot in Nederland. Het betreft een proef voor drie maanden. De gemeente Teylingen heeft de primeur.

Ferry zoals de pont wordt genoemd, is ontwikkeld door The Future Mobility Network, Next Generation Shipyards en Buffalo Automation. The Future Mobility Network werkt samen met de smartlabs van de TU Delft. Gemeente Teylingen faciliteerde eerder al haalbaarheidsonderzoeken naar geschikte locaties voor het pontje. Tijdens de proefperiode van de pont worden allerlei zaken getest en onderzocht. De provincie Zuid-Holland financiert het onderzoek. Bezoekers, voornamelijk fietsers en wandelaars, varen tijdens de proefperiode gratis over. Door het pontje is Koudenhoorn van twee kanten bereikbaar, waardoor de drukte op de toegangsbrug vermindert. 

Met borden op de oevers worden andere watersporters/booteigenaren gewaarschuwd voor de automatisch varende pont en verzocht afstand te houden en voorrang te geven.

Automatisch varende veerponten kunnen in de toekomst waterrijke gebieden eenvoudiger ontsluiten. Er is immers geen schipper meer nodig, de pont kan op afroep naar je toe komen varen en verschillende routes aanbieden. 

 

Fotografie Watersport-TV

 

P1013843 P1013843
P1013848 P1013848
P1013867 P1013867
P1013841 P1013841