Ruim 1100 reacties op internetconsultatie verzegelen vuilwaterkraan

Verbond Nederlandse Motorbootsport op de barricade

DEN HAAG- Ruim 1100 booteigenaren hebben vooralsnog gereageerd op de internetconsultatie met betrekking tot het voornemen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de afsluiter tussen de vuilwateropslagtank/toilet aan boord van pleziervaartuigen en de huiddoorvoer in gesloten stand te gaan verzegelen.

De invoering staat gepland voor 1 juli 2022 en begint inmiddels onder steeds meer booteigenaren door te dringen. Sinds 2009 is het verboden om direct te lozen in het oppervlakte water. Handhaving blijkt in de praktijk lastig en daarom is in 2019 de door D66 kamerlid Tjeerd de Groot ingediende motie in de Tweede Kamer aangenomen om de afvoerkraan van de spoeltoiletten verplicht te verzegelen. Daar wordt nu vaart achter gezet.

Schoon water, daar zal niemand op tegen zijn. Wel hoe het Ministerie van I&W denkt de verzegeling te gaan uitvoeren. Zo is het de bedoeling dat de inhoud van vuilwatertanks wordt leeggepompt bij speciale uitpompstations. De praktijk leert dat daar nog weinig werkzame stations van zijn. Daarnaast stelt het ministerie voor aan boord van pleziervaartuigen compacte zuiveringsinstallaties te plaatsen, maar die zijn nog in ontwikkeling en dus niet te koop.

Een speciale klankgroep bestaande uit vertegenwoordigers van diverse watersportorganisaties heeft de afgelopen maanden overleg gehad met ambtenaren van het ministerie en de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de verzegeling bekritiseerd. Het gevoel leeft dat naar de aangevoerde argumenten niet of nauwelijks is/ wordt geluisterd en dat het ministerie alles op alles zet om de verzegeling voor 1 juli 2022 te bekrachtigen.

Volgens het Watersportverbond en het Verbond Nederlandse Motorbootsport is dit veel te snel en is meer tijd nodig om alle obstakels op te lossen. Gepleit wordt voor een overgangsperiode van minimaal 5 jaar om onder meer de infrastructuur van uitpompstations te kunnen regelen.

Het Verbond Nederlandse Motorbootsport is inmiddels begonnen om op jachthavens en bij watersportverenigingen posters op te hangen waarmee booteigenaren nogmaals worden opgeroepen te reageren op de internetconsulatie. Volgens voorzitter Herbert Schoenmakers is het belangrijk dat booteigenaren reageren. Klik HIER! (https://www.internetconsultatie.nl/wijziging_bal_verzegeling_toiletwater_pleziervaart)

om vóór 3 september je reactie te plaatsen.

DSC01256 DSC01256
Uitpompstation Watersport-TV (24) Uitpompstation Watersport-TV (24)