Kiran Badloe surft virtueel naar het GOUD

Een lach en train bij olympisch zeilen en surfen

ENOSHIMA- Kiran Badloe staat op het punt in de voetsporen te treden van zijn voormalig trainingsmaatje en olympisch  kampioen Dorian van Rijsselberghe. Zijn eerste olympische titel kan hem niet meer ontgaan. In de komende medalrace kan hij het goud gaan ophalen. Nicholas Heiner zeilde twee hele goede races en klimt weer richting podium. Bart Lambriex en Pim van Vugt blijven, halverwege het evenement, meedoen in de top van het klassement. Annemieke Bekkering en Annette Duetz hadden een rustdag en staan nog steeds tweede in de ranglijst. Marit Bouwmeester loopt op tegen een hele dure diskwalificatie aan en zakt naar een zevende plaats.

 

Kiran Badloe had vooraf een missie. Hoe mooi zou het zijn om, met respect voor zijn tegenstanders, het olympische windsurftoernooi voor de medalrace op zijn naam te schrijven. Daar heeft de lange windsurfer die de sport leerde op Bonaire, keihard voor getraind, heel hard voor gevochten en ook nog eens zijn vriend en trainingspartner Dorian van Rijsselberghe voor verslagen.

Maar dat waren nog maar de eerste uitdagingen. Vervolgens werden de Spelen uitgesteld. Nog een jaar wachten en naar een piek toewerken. En eenmaal in Tokio begon de wedstrijdserie met zeer uitdagende en onvoorspelbare landwind. Een Tyfoon gooide ook wat roet in het eten. En als klap op de vuurpijl was zijn Italiaanse tegenstander niet van plan het goud cadeau te doen. Hij was van mening dat Badloe iets onreglementair had gedaan, met een diskwalificatie tot gevolg.

Het maakte de Airbender allemaal niets uit. Ogenschijnlijk compleet ontspannen overwon avatar Badloe al deze tegenslagen. De wind werd krachtiger en gunstiger. De achterstand werd ingehaald, de koppositie overgenomen en omdat de overwinningen zich bleven opstapelen tot in race 12. Na afloop van deze race stapte de goedlachse windsurfer het water uit. Als virtueel olympisch kampioen met genoeg punten om het goud, voor de komende medalrace  claimen.

Applaus

Er klonk een spontaan applaus op de kade in het olympische bootpark. Van tegenstanders, windsurfers, zeilers uit andere klassen en van teamgenoten. Via de FaceTime meldde ook zijn verslagen trainingspartner Dorian van Rijsselberghe die met natte ogen en een grote grijns door het scherm van de telefoon brulde. Eind goed, al goed, missie geslaagd.

Badloe zijn coach Aaron McIntosh: “Je moet goed zijn in alle condities. In licht, midden en zwaar weer. Je moet je hoofd erbij houden. Hij is sterk onder druk, hij presteert wanneer hij moet presteren! Hij is zelfverzekerd en hij is heel technisch in de uitvoering, hij is de ‘master’.”

Kiran Badloe : “Ik ben niet gestrest of in paniek. Maar ik ben ook niet ontspannen. In zo een race komen allemaal variabelen op je af, je moet daar mee omgaan. Analyseren, beslissen en uitvoeren en dan weer opnieuw, dat is continu proces. Maar ik ben wel zeker van mezelf omdat ik genoeg snelheid heb. Dat heeft me heel veel vertrouwen gegeven. Ik kan met die snelheid fouten herstellen. Dat heeft me deze week wel geholpen. Ik maak ook fouten, en dan kom ik ook weer goed terug omdat ik speed heb.’’

“Hoe we die overmacht gecreëerd hebben? In aanloop naar deze Spelen hebben we jaren samen getraind. Elke dag trainen op wereldniveau met z’n tweeën onder leiding van Aaron. We hebben samen de standaard echt heel hoog gezet en naar een nieuw niveau getild.”

Diskwalificatie

Marit Bouwmeester start te vroeg in race zes terwijl er een zwarte vlag hangt. Die wordt gehesen bij meerdere valse starts. “Echt een slechte dag. We waren aan het starten en ik was gewoon te gretig. Ik heb van de week de trackers van eerdere races bekeken en ik dacht, ik kan harder pushen, maar het was te veel. Een heel dure fout, heel dom, want het waaide hard en dat zijn precies mijn omstandigheden. De hele week is een groot gevecht. We hebben morgen nog één dag. Ik moet alles doen om de achterstand zo klein mogelijk te maken. Ik heb nog drie races met de medal race meegeteld. Het is zeker nog haalbaar, ik heb gekkere dingen gezien. Ik moet morgen mijn beste dag laten zien en dat heb ik volledig in eigen hand.”

Kansen overkeken

Windsurfster Lilian de Geus maakt geen kans meer op een podiumplaats. Sport is hard zei ze zelf na afloop tegen de verzamelde media. “De top-3 doet het heel goed en die maken geen fouten. Ik begon de week niet goed en maakte zelf te veel fouten. De wind was de eerste paar dagen goed lastig en ik nam soms de verkeerde tactisch beslissingen. Ik was te veel aan het nadenken, zat niet lekker in de flow. En dan is het resultaat er gewoon niet. Dat ik favoriet was, legde niet meer of minder druk op mij. Dat heb ik met WK’s ook meegemaakt. Ik heb gewoon te veel fouten gemaakt, zat er niet lekker in deze week.”

Weg naar boven 

Het 470 duo Afrodite Zegers en Lobke Berkhout heeft nog niet de weg naar boven gevonden na vier van de elf races gezeild. Wat is er aan de hand? ”Gister hebben we goed gesproken en wilden het vandaag beter doen. Dezelfde condities. Maar het is er niet uitgekomen. In deze condities zijn we niet goed genoeg. Het ligt met name aan een stukje scherpte en helderheid van ons samen over wat er moet gebeuren.”

Afrodite Zegers: “Het is hard wat Lobke zegt, maar het is wel de realiteit. De manier van samen varen was in elk geval beter vandaag, maar we waren niet snel genoeg. We kunnen voorin zeilen, maar het vasthouden blijkt gewoon heel moeilijk.”

Twee goede wedstrijden voor Heiner

Nicholas Heiner staat na zes wedstrijden op een vierde plaats, vier plaatsen achter de nummer vier, wereld- en Europees kampioen Zsombor Berecz. Tweede is de Spanjaard Juan Cardona Mendez en leider in het klassement is olympisch kampioen Giles Scott uit Engeland. “We wisten heel goed wat we wilden vandaag. Ik zat in de middagshift, de mensen van de staf hebben goed geanalyseerd wat er vanmorgen gebeurde. Dat was moeilijk te zien op het water zelf. Eigenlijk hebben ze mijn parcours heel goed verkend. Ik moest dat plan vervolgens wel goed uitvoeren. Dat is gelukt, en dat was ook het doel van vandaag. Gas erop en laten zien dat je de baas bent. Maar er is alleen een grotere baas in de Finn en dat is Giles Scott. Aan de wind en voor de wind is hij heel snel. Om hem te pakken moet hij fouten gaan maken. Ik kan hem zeker aan, dat heb ik eerdere evenementen laten zien. Kortom, voor mezelf een mooie dag, een hele mooie dag. Het is lekker om zo de rustdag in te gaan. Happy.”

Bart Lambriex en Pim van Vugt 5de 

Bart Lambriex en Pim van Vugt staan na zes races op een vijfde plaats. Vandaag moesten ze twee races inhalen en scoorden 6-7 in race vijf en zes. Daarmee staan de skiff-zeilers vlak achter de olympisch kampioenen en winnaars van de America’s Cup Pete Burling en Blair Tuke. Er staan nog zes races op het programma.

Pim van Vugt: “Het zijn in ieder geval twee races die we mee kunnen tellen dus in dat opzicht is het wel goed. In de laatste race lagen we best achteraan, dus dat je er dan een zeven van maakt is ok. Maar je wil natuurlijk liever vooraan meedoen gedurende de race. De wind was wel lastig. Soms was de wind er wel en soms niet. Al met al was het een ok dag.”

 

Foto’s World Sailling/ Sailing Energy

unnamed (3) unnamed (3)
unnamed (5) unnamed (5)
unnamed (6) unnamed (6)