Bekkering en Duetz in het geel in 49erFX

Olympische Spelen vrijdag 30 juli

ENOSHIMA- De baai bij Enoshima kleurt vandaag oranje met prachtige resultaten in diverse klassen. Laser radial zeilster Marit Bouwmeester heeft weer zicht op het goud en in de 49erFX wisten Annemieke Bekkering en Annette Duetz zich in het ’geel’ te zeilen. Afrodite Zegers en Lobke Berkhout vechten zich terug in de 470-klasse.

Marit Bouwmeester gelooft niet in wonderen maar in keihard werken en vechten. Dat deed ze vandaag in de baai bij Enoshima terwijl haar tegenstanders de fouten maken. Alles bij elkaar opgeteld levert dat weer een kans op een gouden medaille op voor de regerend olympisch kampioen. Terwijl een dag eerder de Friese zeilster door vriend en vijand al was afgeschreven voor een gouden medaille.

Bouwmeester, die het toernooi zwak begon, wint vandaag race negen in zeer lastige condities, met heel weinig wind. De tweede race van de dag scoort ze een zeven in race 10 terwijl de Deense Rindom huilend in haar boot zit na een diskwalificatie.

Baalde

“Het was een flink gevecht vandaag. Ik baalde natuurlijk erg van gister (ze werd gediskwalificeerd na een valse start, red) en heb er ook slecht van geslapen. Maar ik kan me dan ook herpakken. Ik wist met weinig wind, met zoveel boten op een kleine startlijn, dat het allemaal draait om positionering op de start. Daar moest ik heel hard voor vechten voor die positie.”

“Vooraf heb ik heel eindeloos veel getraind in lichtweer met de meiden van Team Turbo (Maxime Jonker, Mirthe Akkerman, Daphne van der Vaart red.) Vooral Mirthe Akkerman is een kei met weinig wind. Daar pluk ik nu de vruchten van. En dan maakt de Deense een dure fout door te veel te wrikken bij de start van de laatste race. Ze maakte het al krap en ik besloot om maar vet veel herrie te schoppen en chaos te creëren want dat is wanneer mensen een beetje van slag raken. Nu lig ik er weer goed bij om zondag een medaille te pakken. Daar ga ik keihard voor vechten. En…. daarna ben ik wel klaar met dat vechten. Dat is heel intens!”

Balletdansers

Als een soort balletdansers bewegen ze over hun ranke skiff boot. Die twee balletdansers zijn Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Een boot, de 49erFX, waar je zelfs met heel weinig wind nooit op zit maar op je tenen moet bewegen, hangend in je trapezedraad. En met veel wind wordt deze skiffboot een bijna ontembaar vaartuig dat zijn berijders het liefst overboord gooit. In die condities hangen Bekkering en Duetz gelijktijdig in de trapeze en moeten ze, bij een overstag, rennen naar de overkant om te voorkomen dat de boot omkiepert.

In die boot dus pakken Bekkering en Duetz vandaag de koppositie. Dit olympische toernooi begonnen ze met gemiddelde resultaten. Ze kwamen niet goed genoeg van de startlijst in de eerste twee races. Maar op dezelfde dag hadden ze dat alweer onder de knie en sloten dag 1 af met een tweede plaats. Op de tweede dag met veel wind genoten ze van de condities.

Bekkering zei op die stormachtige 28 juli: “Dit is wel echt tof om zo een dag op de Spelen te hebben, met golven, wind en alles op super hoog niveau. Je bent, in de wedstrijd, met de boot op de golven aan het surfen. Dat vinden wij heel leuk en als het dan ook nog goed gaat, dan is dat wel echt genieten.”

Vandaag laten Bekkering en Duetz zien dat ze ook met weinig wind heel goed uit de voeten kunnen. Annette Duetz legt uit: “We hebben twee keer een goede start waardoor je goede lijnen kan varen aan de wind. De derde start was iets minder maar we konden goed terugkomen. Het was moeilijk te voorspellen wat er ging gebeuren vandaag. Wij proberen geen risico’s te nemen en verstandig te zeilen en dat is gelukt, daarom hebben we stabiele resultaten. Op zo’n dag als vandaag kijken we ook wel een beetje wat de rest doet, dat we niet in ons eentje een andere kant op gaan. Met weinig wind moesten we ons heel erg focussen dat we hard bleven gaan. Morgen starten we in het geel, superleuk. Het wordt weer een spannende dag.” 

Stijgende lijn

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout kwamen vandaag twee keer in actiein de 470 klasse. Met een zesde en een negende plaats laat het duo een stijgende lijn zien.

“Het was een beter dagje vandaag. In tegenstelling tot de andere dagen hebben we best veel ingehaald. We zaten er beter in en communiceerden beter. De top-3 is nog steeds ver, maar we komen dichterbij en dat voelt goed. Er zijn nog vier races te gaan en we doen het blijkbaar beter als het moeilijk is. We balen er natuurlijk van dat het zo loopt, want we hadden een andere voorstelling van vooraf. Maar we blijven ervoor gaan,” aldus Afrodite.

Lobke Berkhout valt haar teamgenoot bij: “Ook vandaag hebben we hier en daar wat laten liggen maar het lukte nu beter om naar voren te varen. Dat is een groot verschil met de afgelopen twee dagen. Dat komt denk ik door de goede gesprekken die we met elkaar hebben gehad. We moeten gewoon tot het laatst kansen blijven zoeken.” 

 Bart Lambriex en Pim van Vugt staan op een zevende in klassement bij de 49er mannen met een score van 13-14-7. Met heel weinig wind komt dit team snelheid te kort.

 

Fotografie World Sailing/ Sailing Energy

49er (22) 49er (22)
470 (22) 470 (22)
Marit (3) Marit (3)