Einde van reis voor Afrodite Zegers en Lobke Berkhout

470-duo eindigt als tiende op Olympische Spelen

ENOSHIMA- Met een negende plaats in de afsluitende medalrace is een einde gekomen aan de Olympische Spelen voor Afrodite Zegers en Lobke Berkhout, ook als duo. De 470-klasse waarin ze zeilen komt terug op de volgende Olympische Spelen als een boot voor mixed teams. Zegers en Berkhout sluiten de Spelen af als tiende in het klassement. En daar zijn de dames niet voor gekomen. ’’We kwamen voor een medaille.’’

“Begin van de week hebben we te veel punten laten liggen terwijl we wel voorin lagen. We hebben veel gesprekken gehad met elkaar en eergisteren hebben we een hele goede dag neergezet, waar we trots op zijn.”

“Maar we kwamen als kandidaten voor een medaille, en dat lukte niet. Met name als je slecht begint, om dat om te draaien. Ik viel in mijn eigen val. Ik ben wel een vechter, maar het moet anders en dat komt pas als ik afstand neem, niet focus op het eindresultaat maar het proces. Ik had het vooral zwaar met het feit dat het weer niet lukt, ook op die eerste dag. Eerst 4de in Rio en nu tiende in Tokio met de beste bemanning van de wereld.”

“Direct na Rio ben ik direct doorgegaan met Anneloes (Van Veen red.). Die vierde plaats in Rio, we wilden beter. Maar de samenwerking liep heel rommelig en 1,5 jaar voor de spelen van Tokio stopten we. Daarna ging ik verder met Lobke als bemanning. Dan nog de Covid eroverheen. Wat een reis. Ik ben nu helemaal op”

“Als ik nu al terugkijk ben ik heel erg dankbaar dat Lobke met mij in de boot wilde stappen. We hebben een zilveren medaille gewonnen met een gouden randje en een bronzen EK medaille. We hebben altijd meegedaan in top vijf top nu top tien op de Spelen. Dus ik ben wel trots op ons. Maar gaat wel even duren om dit een plekje kunnen geven.”

Vuur

“Maar er is een vuur dat nog in mij brand. ik droom al vanaf een 12-jarig meisje van een olympische medaille. Ik wil het zo graag. Dat is ook mijn zwakte. Maar ik heb genoten van de reis met Lobke. Het was moeilijk met ups-and-downs. Ik kan natuurlijk verder gaan als ‘harde werker’ maar dat is niet de manier om boven jezelf uit te stijgen en de beste te worden. Je moet kunnen stralen, ik moet ontspannener worden en niet altijd nadenken en dus nu afstand nemen. Dit blijft unfinished business, maar deze reis eindigt hier en nu.”

 

 

470 OS (22) 470 OS (22)
470 (22) 470 (22)