Bondscoach Jaap Zielhuis blij met drie zeil/surf medailles

''Dit is voor een klein landje als Nederland een geweldige prestatie''

ENOSHIMA- Vooraf was op vier olympische medailles gehoopt en stilletjes gerekend bij het zeilen en surfen. Het werden er drie en daar is Jaap Zielhuis, bondscoach van het Watersportverbond, blij mee. ’’Dit is voor een klein landje als Nederland een waanzinnige prestatie. We zaten dicht bij de vierde medaille. Nicholas Heiner lag in de medalrace op een bronzen positie, maar dat is niet gelukt. Zo is topsport,” aldus Zielhuis die de balans opmaakt.

“Ik ben natuurlijk trots op dit team en hoe we als ploeg omgegaan zijn met elkaar en met de omstandigheden. Kiran Badloe is fenomenaal. Niet vergeten, dit zijn z’n eerste Spelen. Best spannend allemaal.”

“Marit Bouwmeester moest vechten deze week. Het was moeizaam. De voorbereiding was bijzonder, we kwamen een week van tevoren in Tokio aan. Net als alle anderen, dus dat is geen excuus. Maar Marit heeft het water heel grondig geanalyseerd met alle notities. Maar op enig moment moet je ook zeggen; die info zit in m’n rugzak en nu gaan we racen. Ieder vlaagje dat er nu staat weer pakken. Want het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Dat met flair en met gevoel varen, is pas de volgende dag gekomen. Die eerste dag was wat dat betreft pijnlijk en dan komt die zwarte vlag er ook nog overheen. Het was een uphill battle. Ik heb enorm veel respect voor Marit, hoe hard ze heeft gevochten. Hoewel ze zelf zegt dat ze die medaille voor de derde plaats niet telt, ik tel hem wel mee.”

Bijzondere vrouwen

“Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn natuurlijk ook bijzondere vrouwen. Vijf jaar geleden stonden zie in Rio en als het heel spannend werd, gingen ze echt niet zo goed. Twee keer Wereldkampioen geworden intussen. Dat hebben ze op hun eigen manier ontwikkeld. Veel praten, rustig praten onderling, een hele constante lijn hiernaartoe gewerkt. Natuurlijk gun je ze een gouden medaille, maar het zijn kleine dingen alles moet dan goed gaan. Dat is zeilen en dat is de medalrace.”

“Zoals gezegd. Nicholas haalde het net niet in de medalrace. Maar verloor het natuurlijk eerder in de week. Hij zeilt een geweldige medalrace. Die jongen gun je zoveel meer. Hij werkt keihard, zo een sterke gast.”

“Lilian de Geus had denk ook moeite met laat aankomen. Die moet wennen en racen op die plek, dan rust nemen en pas dan beginnen. Het is geen excuus, het is zoals het is, maar ik denk als we volgende week een andere race zouden varen, dan staat Lilian er gewoon weer.”

“Afrodite Zegers en Lobke Berkhout hebben het heel zwaar gehad deze week. Ze hebben heel veel energie gestoken in de onderling samenwerking. Dat is ook heel goed gegaan. Dit voorjaar worden ze nog tweede op het WK. Wat er misging in Tokio weet ik nog niet. Ik denk dat ze het zelf ook nog niet weten. Andere teams varen al langer met elkaar en hebben dit ook allemaal moeten doorstaan zoals Annemiek en Annette in de 49erFX. Het heeft tijd nodig. Afrodite en Lobke is het deze week in elk geval niet gelukt.”

“Tot slot Bart Lambriex en Pim van Vugt. Geweldig toch! Varen hartstikke goed. Twee jonge gasten, in een klasse waar echt de grootste zeilers van de wereld in rond varen. Dat ze er zo dicht op zitten, belooft veel voor de toekomst.”

Over de toekomst gesproken. Het Watersportverbond heeft het druk op weg naar Parijs 2024 en de WK Zeilen in 2023 in Den Haag. Is Jaap Zielhuis daarbij?

“Of ik dat zelf ga doen is nog onzeker. We moeten nog evalueren. Maar inderdaad er ligt veel werk. Over drie jaar zijn al de volgende Spelen en we moeten heel veel gas geven om het in Marseille ook weer zo goed neer te zetten. Komt nog bij dat het World Sailing WK in 2023 in Den Haag is. Voor de Nederlandse zeilers en de zeilsport is dit een heel belangrijk moment.”

K1 Kanoslalom 

TeamAllianz had niet 10 maar 11 sporters die vanuit het Watersportverbond afreisden naar Tokio. Martina Wegman wist zich vanuit onverwachte hoek in 2019 te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio in de discipline K1 Kanoslalom. Onverwacht, omdat ze pas in 2014 deze olympische discipline oppakte. De 32 jarige uit Schoorl, woonachtig in Nieuw-Zeeland, had haar hart verpand aan het extreem kajakken en reisde de hele wereld af om de meest wilde rivieren te bedwingen. In 2014 werd ze gegrepen door de Olympische droom, ze miste op een haar kwalificatie voor Rio, het werd Tokio.

De laatste keer dat een Nederlander in deze discipline uitkwam op de Spelen was in 2008. Het doel was een finale plaats en dat wist Martina te behalen. Het verschil met de absolute top was echter te groot om echt kans te maken op een medaille. Wegman  is wel de 4e Nederlander ooit met een top-10 positie in kanoslalom op de Spelen, is iets om trots op te zijn. 

Wegman’s coach Telmo Olazabal Sanchez kijkt heel positief terug: ”Ik ben echt tevreden over het geleverde werk vandaag. Sinds ik Martina ben gaan coachen, is het hoofddoel altijd geweest om een solide semi-finale te varen en vervolgens de Olympische finale in te gaan. Echt blij met de 7e plaats en een Olympisch diploma. 

 

Resultaten Watersport Tokyo 2020

Goud – Kiran Badloe, RS:X Windsurfen

Brons – Marit Bouwmeester, Laser radial

Brons – Annemiek Bekkering en Annette Duetz, 49erFX

Vierde - Nicholas Heiner, Finn

Vijfde - Lilian de Geus, RS:X Windsurfen

Zesde - Bart Lambriex en Pim van Vugt, 49er

Zevende - Martina Wegman, K1 Kanoslalom

Tiende - Afrodite Zegers en Lobke Berkhout, 470 vrouwen

 

Fotografie World Sailing/ Sailing Energy

unnamed (22) unnamed (22)
unnamed (23) unnamed (23)
unnamed (24) unnamed (24)