Van Aanholt en De Ruijter Europees kampioen 49erFX

Stuurvrouwe bijna gewurgd door rondvliegende lijn

THESSALONIKI- In het Griekse Thessaloniki zijn de zeilsters Odile van Aanholt en Elise de Ruijter Europees kampioen geworden in de olympische 49-er klasse. De zege op zondag is slechts drie dagen nadat Odile van Aanholt bijna gewurgd werd door een lijn van een andere boot die om haar nek sloeg.
 

“We hebben een hele gekke week gehad. Op de tweede dag heb ik een ongeluk gehad waar ik met een touw om mijn nek in de lucht ben gegooid. Ik ben gewoon heel erg blij dat ik er nog ben. En dat neem ik ook mee van het evenement. Gewoon heel erg dankbaar voor wat ik mag doen, met alle mooie mensen om me heen,” aldus Odile.

“Wij zijn echt super superblij. Zeker gezien de omstandigheden is het extra speciaal. Dit was ons eerste evenement samen. Omdat Emma Siewers, mijn bemanning en Willemijn Offerman, Elise haar stuurvrouw, allebei geblesseerd zijn. Dus het voelt ook wel een beetje gek om dit zonder onze vaste partners te doen want ze zijn natuurlijk ook onderdeel van dit team.”  

Het toernooi wordt gekenmerkt door weinig wind en variabele condities. Dit is ook te zien aan het hoge aantal punten in de einduitslag, gemeten over de hele vloot. Van Aanholt en De Ruijter sloegen op zaterdag hun slag en pakten 20 punten voorsprong met een ijzersterke prestatie. Ze scoorden twee top 10 resultaten, terwijl alle concurrenten moeite hadden, voordat ze de laatste race van de dag wonnen om de leiding van de regatta over te nemen en niet meer af te staan.
 
Signaal
Odile van Aanholt en Elise de Ruijter geven met deze prestatie, ondanks het ontbreken van de absolute wereldtop, een duidelijk signaal af op weg naar Parijs 2024 en het WK 2021 in november van dit jaar in Oman. Van Aanholt won, met haar vorige vaste bemanning Marieke Jongens, al eens een wereldbekerwedstrijd in 2019, eindigde als zesde op het WK van 2018 in Aarhus en verloor de nationale selectie voor deelname aan Tokio 2020 met slechts een punt.
 Svea Karsenbarg en Cecile Janmaat zeilden ook mee op het EK en eindigen op een 15de  plaats. Bij de mannen scoort Bart Lambriex met gelegenheidsbemanning Floris van de Werken een 6deplaats.


Stap voor stap 
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer eindigden op een 7de plaats. Met dit resultaat zet dit team de volgende stap op weg naar aansluiting bij de wereldtop in deze uitdagende foiling catamaranklasse. Ook op dit toernooi ontbreken de grote namen van de Spelen van Tokio, maar voor Van der Meer en Bouwer is dit EK een zeer geschikt moment om zich goed voor te bereiden op het WK in November van dit jaar in Oman. Het Watersportverbond steunt dit programma en heeft onlangs Coen de Koning aangesteld als vaste coach van dit team.

3b740282-fa27-d78c-6749-0e08095e99bf 3b740282-fa27-d78c-6749-0e08095e99bf