Elektrische Candela C-8 vliegt over de toonbank

Al meer dan 60 orders voor foilende dagcruiser

Het Zweedse technologiebedrijf Candela heeft kort na de introductie al meer dan 60 orders genoteerd voor zijn revolutionaire elektrische boot, de Candela C-8. De circa 290.000 euro kostende dagcruiser vliegt letterlijk over de toonbank.


Door gebruik te maken van een nieuwe versie van het gepatenteerde hydrofoil systeem vliegt de C-8 boven de golven met een grotere actieradius dan enige andere elektrische boot, aangedreven door een nieuwe, stille pod thruster - de Candela C-POD.
In vergelijking met het eerste model van het bedrijf, de kleinere en met de hand gebouwde C-7, is de C-8 gemaakt voor een snelle massaproductie. Hierdoor kan de boot worden aangeboden tegen een prijs die in lijn ligt met die van conventionele premium boten op fossiele brandstof.
Vijf weken na de lancering van de C-8 heeft Candela al meer dan 60 orders voor deze nieuwe elektrische motorboot in de wacht gesleept, wat van deze boot een van de best verkochte premium 28-voets boten in Europa maakt.
’’Volgens onze gegevens is de C-8 de tweede of derde snelst verkopende motorboot in de 28-voet categorie in Scandinavië. Niet alleen elektrische boten, maar elk type krachtbron. Tegen het einde van het jaar verwachten we een echte impact te hebben op de verkoop van boten met verbrandingsmotor in deze grootte/ categorie’’, zegt Mikael Mahlberg, communicatiemanager bij Candela.

Verkoopsucces
Candela’s eerste boot - de open Candela C-7 - was op zich al een verkoopsucces, maar nog steeds een nicheproduct. Met 30 geleverde eenheden sinds de start van de productie in 2019, voerde de C-7 de verkoop van elektrische premiumboten in Europa aan dankzij zijn grotere actieradius, hogere kruissnelheid en soepeler vaargedrag dan andere elektrische boten. Dit dankzij de hydrofoiltechnologie die de romp boven de waterwrijving uittilt en een lange actieradius op uitsluitend accuvoeding mogelijk maakt.
De Candela C-8 is een veel grotere en meer capabele boot die nieuwe functies biedt die niet in andere boten te vinden zijn. Vliegend op computergestuurde draagvleugels die de romp boven de golven tillen en het energieverbruik met 80% verminderen in vergelijking met traditionele motorboten, kan de C-8 meer dan 2,5 uur cruisen bij 20 knopen. De draagvleugels verminderen ook het klotsen met 90% in vergelijking met boten met een conventionele romp.
”De C-8 heeft niet alleen een groter bereik dan andere elektrische boten, maar biedt ook een betere vaarervaring dan welke boot dan ook. In een breker van 3 tot 4 meter kunt u 30 knopen varen zonder de golven te voelen. Het zal als een magisch tapijt zijn’’, zegt Mikael Mahlberg.

C-Pod
De echte spelbreker is Candela’s nieuwe motor - de Candela C-POD. Door de elektromotoren in een torpedovormige vorm onder water te plaatsen, maakt Candela een einde met mechanische tandwielen en het bijhorende lawaai. Door over te schakelen op elektrische directe aandrijving wordt ook het aantal bewegende onderdelen verminderd, waardoor de Candela C-POD efficiënter en vrijwel onderhoudsvrij wordt. Met 3000 uur tussen twee revisies gaat de Candela C-POD een mensenleven lang mee zonder onderhoud.
”De C-8 zal de eerste echt stille, snelle motorboot zijn. Geen geram, geen lawaai van de transmissie. Je zult met 24 knopen kunnen varen, met alleen het geluid van de wind die langs de voorruit fluit’’, zegt Mikael Mahlberg.

Eerste volledig geïntegreerde boot
Alle software en de meeste hardware - waaronder de Candela C-POD motor en de Flight controller die de foils tijdens de vlucht bestuurt - worden in eigen huis ontworpen. De Candela C-8 is een volledig geïntegreerde boot en biedt een naadloze gebruikerservaring. Weg zijn de ontelbare fysieke knoppen en draaiknoppen die in conventionele boten te vinden zijn. Alle functies, van het intrekken van de foils tot het plannen van de route, worden beheerd door het 15,4 inch panoramische touchscreen, waarop Candela’s intuïtieve gebruikersinterface draait. Boten kunnen ook het opladen, de routeplanning, de verwarming enz. beheren en controleren via de Candela app.

Foilborne zonder compromis
Dankzij de hydrofoils - twee onderwatervleugels - die de romp boven de waterwrijving tillen, kan de Candela C-8 aanzienlijk langere afstanden varen dan andere elektrische, snelle boten. Bij een kruissnelheid van 22 knopen legt de C-8 meer dan 50 zeemijl (92 km) af op één lading van zijn 45 kWh batterij.
Wanneer de C-8 met de vleugel in de lucht is, past de boordcomputer, de Flight Controller, de draagvleugel ongeveer 100 keer per seconde aan om de beste vlieghoogte te behouden en om golven en zijwind tegen te gaan. Dit zorgt voor een kunstmatig stabiele vaart, vrij van het klotsen en stampen dat gebruikelijk is in conventionele motorboten.

 

Het bovenstaande persbericht hebben wij ontvangen van Candela.

Front_060921 Front_060921
C8-UI-App C8-UI-App
Candela C-8 Studio white Candela C-8 Studio white