Poepende vogels op je boot…wat kun je eraan doen?

Praktijktest van diervriendelijke verjagers

AKERSLOOT- Zwemplateaus vormen vaak een openbaar toilet voor allerlei watervogels. Maar zijn ook een geliefde broedplaats. Met hun uitwerpselen en nesten bevuilen de eenden, koeten en ganzen tot ergernis van de eigenaren de boten. Hebben de vogels je plateau eenmaal uitgekozen om te toiletteren dan zijn ze maar lastig te verjagen. Watersport-TV testte een aantal vogel vriendelijke vervangers.

Tekst Eric van Staten

Veel sloepen en tenders, maar ook motorboten hebben een zwemplateau. Handig om op mooie dagen vanaf te duiken en weer eenvoudig aan boord te komen, maar ook een geliefde plek bij watervogels. De plateaus zijn laag en het kost de vogels weinig moeite om erop te komen. Als dank voor de geboden gastvrijheid trakteren de vogels de booteigenaren op een vaak ongekende hoeveelheid uitwerpselen. 

Iedere keer als wij bij onze redactieboot komen ligt het zwemplateau bezaaid met vogelpoep en verbazen wij ons erover hoeveel ‘stront’ onze ongenode gasten produceren. En het zit overal. Van het zwemplateau, de trap tot de spiegel van onze boot. 

Voordat wij gaan varen is het inmiddels een vast ritueel geworden: waterslang, schrobber en boenen maar. De vogelpoep is veelal snel verwijderd. Helaas bijten de uitwerpselen wel uit en zorgen voor ongewenste plekken op de ondergrond. Het is dus zaak om de poep zo snel mogelijk te verwijderen, maar ja, je bent helaas niet iedere dag aan boord.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan in dit geval uitwerpselen verwijderen. Maar hoe voorkom je dat eenden, koeten en ganzen je boot bevuilen? Een nepkraai ophangen, een net over de spiegel spannen, of zoals wij hebben gedaan een hekje plaatsen op het zwemplateau. De praktijk leert dat zodra de vogels ‘gewend’ zijn aan de nieuwe situatie, op dezelfde plek weer rustig verder gaan met toiletteren. 

Als eigenaar ben je zuinig op je boot en ondanks het respect voor de natuur, zit je er niet op te wachten dat allerlei vreemde vogels je trotse bezit bevuilen. Vogelpoep is een regelmatig terugkerend onderwerp op watersport forums, waaruit wel blijkt dat veel bootbezitters er overlast van ervaren.

Leef en laten leven. Dat is het uitgaanspunt bij onze zoektocht naar diervriendelijke alternatieve om de ongewenste gasten erop te attenderen dat toiletteren op zwemplateaus niet gewenst is.

Als je vogelpoep en boten intikt op Google dan zijn het vooral de nepkraaien die als verschrikkers worden aangeboden. Het is niet voor niets dat je die vaak op boten ziet. Via allerlei webshops en in watersportwinkels zijn ze te koop en kosten niet veel. 

Op Vogelverschrikker.nl (http://www.vogelverschrikker.nl) komen we nog andere producten tegen, onder meer die gebruik maken van ultrasoon geluid (alleen hoorbaar voor dieren), geluiden van bijvoorbeeld roofvogels, lichtflitsen tot watersproeiers met bewegingsmelder.

De producten worden veelal gebruikt om ongewenste dieren uit tuinen en van terrassen te verjagen. Zijn deze producten ook geschikt voor aan boord?  Op een boot heb je met andere factoren te maken dan in een tuin, op een terras of balkon waardoor diverse producten al afvallen. 

De meeste verjagers zijn spatwaterdicht, maar is dit voldoende in een omgeving met veel water. Soms heb je voor de voeding permanent netstroom nodig. Er zijn er ook met kleine zonnepanelen of die gebruik maken van batterijen. Je hebt professionele en huis-tuin en keuken producten, waarvan de prijzen en kwaliteit verschillen. Kortom: genoeg dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf. 

Praktijktest

De praktijk is de beste leerschool en daarom besluiten we enkele producten uit te proberen. Dan doen we na overleg met Andre Frijters, al 20 jaar een expert als het gaat om het diervriendelijk verjagen. Frijters levert regelmatig apparatuur om steigers op jachthavens vogelpoep-vrij te houden, maar ook aan booteigenaren. 

We plaatsen de verschillende apparaten om de beurt in de buurt/ op het zwemplateau van onze redactieboot. Ieder apparaat testen we steeds twee dagen.

We beginnen met de Garden Guard 580 ( € 88.10 ). Het witte toestel is voorzien van een zonnepaneel en heeft drie standen: audio/ audio/ultrasoon en ultrasoon (frequentie 15-27KHz) met lichtflitsen. Andre Frijters adviseert ons deze laatste stand te gebruiken. “Misschien kan het nodig zijn om tijdelijk ook het audio-geluid (100 dB) te gebruiken, als dit geen overlast veroorzaakt. Met name met scholeksters is het aan te raden om eerst de audio te gebruiken.’’

Onze ongenade gasten zijn vooral eenden, meerkoeten en af toe ganzen, dus we gaan voor de geadviseerde instelling. De ‘witte’ Garden Guard 580 (138x116x96 mm) oogt stevig en is weather proof. Er worden schroefjes bijgeleverd om de verschrikker op te hangen. Gaten boren doen we liever niet, dus besluiten we het apparaat met extra sterk klittenband tegen de spiegel te plakken. Het apparaat is voorzien van een vaste bewegingsmelder die een gebied van 0 tot 10 meter bestrijkt. 

Ervaring leert dat de ‘ongenode’ vogelvrienden dagelijks ons zwemplateau gebruiken, dus de verjagers 48 uur testen moet voldoende tijd zijn om te zien of het apparaat sowieso het gewenste effect heeft.

Bij het plaatsen van de Garden Guard 580 zwemmen de koeten rustig om onze boot en lijken ze nauwelijks te storen aan het hoge ultrasoon geluid. Dat belooft niet veel goeds. Toch, als we na 24 uur bij de boot gaan kijken, is het zwemplateau zo goed als schoon. Slechts een klein hoopje vogelpoep ligt er nog. Vermoedelijk van een dove meerkoet, die het ultrasoon geluid niet heeft gehoord. Na een tweede testperiode van 24 uur, is het zwemplateau wel smetteloos.

Tijd voor de Garden Guard 376 ( € 54,95 ). Via draaiknoppen kun je gevoeligheid bewegingsmelder en frequentie lichtflitsen instellen. Het ultrasoon geluid is voor ons nauwelijks hoorbaar. Blijkbaar voor de vogels ook niet, want als we na 48 uur bij onze boot komen, ligt het zwemplateau weer bezaaid met vogelpoep. Wel iets minder dan anders, maar toch...

Ten slotte de Garden Guard 380 ( € 74,95 ). Je kunt dit apparaat op allerlei manieren instellen. Het is wel even zoeken, welke stand wellicht het beste werkt. Het is het grootste apparaat (13,5x16,5 x 9 cm), zonder zonnepaneel, waar een adapter wordt bijgeleverd. Je kunt ook vier 1.5 volt batterijen gebruiken. Het is net als de andere apparaten voorzien van een bewegingsmelder, audio (vogelgeluiden) en ultrasoon geluid en een strobelight. Het felle licht is wat ons betreft minder geschikt als je met een boot in een jachthaven ligt. Het kan door mede-watersporters als hinderlijk ervaren worden. Dat geldt ook voor het hoge ultrasoon geluid, dat voor onze oren als zeer irritant klonk. We hebben om die redenen de 380 daarom weer snel van de boot verwijderd en of die daadwerkelijk werkt, weten we dus niet.

We hebben bij de test steeds dezelfde positie op de spiegel gebruikt om de verjagers te bevestigen. Indien mogelijk kan de melder ook op een steiger/paal worden bevestigd. 

 

Testwinnaar

De winnaar van de Watersport-TV vogelverschrikker test is de Garden Guard 580 (https://www.vogelverschrikker.nl/vogels-verjagen-met-geluid/garden-guard-580/) die we op onze redactieboot met grote tevredenheid gebruiken. 

Hoewel de hoge toon die het apparaat produceert zodra de bewegingsmelder wordt geactiveerd nauwelijks hoorbaar is, blijken enkele bootbezitters in de haven waar wij liggen, gevoelig te zijn voor het geluid. Reden genoeg om weer verder te zoeken naar een oplossing. 

Belangrijk om te melden is dat alle apparaten niet alleen bedoeld zijn om vogels, maar ook allerlei andere dieren waaronder honden en katten te verjagen. Iets om rekening mee te houden, met huisdieren aan boord.

 

 

 

88210BD1-5F10-4936-9A7D-33825A119B3F 88210BD1-5F10-4936-9A7D-33825A119B3F
F5A2B71E-2C42-4D40-9FC0-7C3759CF51D1 F5A2B71E-2C42-4D40-9FC0-7C3759CF51D1
P1014092 P1014092
571E88C2-AB12-4A81-B075-6CE686866879 571E88C2-AB12-4A81-B075-6CE686866879
P1014059 P1014059
thumbnail_IMG-20190929-WA0000 thumbnail_IMG-20190929-WA0000