Sterke Yerke IV gaat met scholieren varen

Nieuw vlot op maidentrip door Friesland

HARLINGEN- Na 9 maanden slepen, lassen, kloppen, boren, vegen, schuren, monteren, verven, slijpen, schroeven, kitten, beitelen en zagen is het zover: Sterke Yerke IV ligt te water. Tijd om te gaan varen.
 

Na de vorige Friese vlotten Sterke Yerke I (schipbreuk op de Noordzee in 1975) en Sterke Yerke II, waarmee Londen werd bereikt (1976) en uiteindelijk Sterke Yerke III waarmee zelfs de Atlantische Oceaan overgestoken werd (1979), is er nu dus eindelijk nummer IV.Hoewel de mannen van toen niet meer de jongsten zijn, vonden ze het toch hoog tijd om nog één keer al hun energie in een nieuw avontuur te steken.

Met de bouw van het nieuwe vlot hopen ze het stokje over te dragen aan een jongere generatie. Werd in het verleden nog aandacht gevraagd voor de olievervuiling op de wereldzeeën en oceanen, vandaag de dag is de enorme (micro)plastic vervuiling een groot probleem. Met de Sterke Yerke IV willen ze de komende jaren jongeren bewust maken van de enorme (plastic)vervuiling in o.a. de Waddenzee en wereldzeeën/oceanen. Daartoe nodigen ze scholieren uit aan boord te komen en naast een geweldig avontuur deze verontreiniging zelf mee op te ruimen en te meten (op de Waddenzee.)

Vrijdag 22 oktober 09.00 uur vindt de maidentrip plaats via de Waddenzee en het IJsselmeer richting Stavoren. Aankomst 17.00 uu. Zaterdag 23 oktober 09.00 uur Stavoren-Grou. Aankomst 15.00 uur. De tocht voert vervolgens langs Warns, via de Morra naar de Galemadammen, de Fluessen/Heegemeernaar Heeg, door de Jeltesleat naar het Prinses Margrietkanaal. Daarna over het Sneekermeer naar Terhorne. Na de lunch via het Prinses Margrietkanaal naar Grou. Daar wacht een feestelijke ontvangt. Zondag 24 oktober 10.00 uur richting Leeuwarden Aankomst 14.00 uu

IMG_2177 IMG_2177
IMG_2281 IMG_2281