Windsurfer Huig-Jan Tak pakt zilveren medaille op EK iQFOIL 2021

“Ik kwam hier om op het podium te eindigen''

MARSEILLE - Windsurfer Huig-Jan Tak heeft tijdens het EK iQFOIL in Marseille de zilveren medaille gewonnen. Hij begon als koploper aan de medalraces, maar kon niet voorkomen dat de Fransman Nicolas Goyard uiteindelijk met de titel naar huis ging. Op een vierde plaats eindigt Luuc van Opzeeland (22). Bij de vrouwen is Sara Wennekes beste Nederlander op een negende plaats.

Het EK in Marseille, op de olympische locatie van Parijs 2024, werd op de eerste dagen geplaagd door te weinig wind. Uiteindelijk hebben de mannen 10 races gesurft voordat vandaag 28 oktober de medalraces op de agenda stonden. 
De beste acht mannen en de beste acht vrouwen plaatsen zich voor deze serie van drie medalraces. De koploper van het klassement neemt 2 punten mee naar de medalraces en nummer acht 16 punten. Op deze beslissende dag stond heel veel wind  en dat maakte de medalraces zeer spectaculair. 


Spannend
Huig-Jan Tak reageerde als volgt: “Natuurlijk ben ik blij met die tweede plaats maar ik had liever die eerste behouden. Tot de laatste dag hebben we Goyard (Nicolas Goyard, FRA red.) eronder gehouden. Hij is toch een van de absolute favorieten. Jammer dat ik die tweede medalrace niet goed scoorde, maar gelukkig maakte ik dat weer goed met een overwinning in de laatste medalrace. Er stond veel wind, Het was op het randje, het was echt spannend in meerdere opzichten.” 

“Ik kwam hier om op het podium te eindigen. Het kwartje viel deze keer Nicolas zijn kant op. Maar we zijn dichtbij. We gaan deze winter op Aruba meer focussen op snelheid trainen. Dan sluit Kiran Badloe ook weer aan. Dat is wel leuk als hij erbij komt, dan hebben we een sterker team. Wij kunnen van Kiran leren, maar hij kan van ons ook leren over het foilen. Een mooie samenwerking.” 

Best of the rest
Sara Wennekes, die onafhankelijk van het Watersportverbond uitkomt op het iQFOIL board, plaatste zich net niet voor de medalraces maar eindigt daarom als beste van de rest op een negende plaats in het klassement. De Française favoriet Helene Moesnoen wint het EK.  

 

A97B4E72-9FD2-41F6-B99D-53C1CC68D304 A97B4E72-9FD2-41F6-B99D-53C1CC68D304