Marijke en Mark met Great Circle in Sevilla

Voor de start van de GLY World Odyssey

SEVILLA - Watersport-TV vloggers Marijke en Mark zijn met hun Outremer 55 catamaran met de andere deelnemers aan de Grand Large Yachting World Odyssey 500 aangekomen in Sevilla. Daar wacht ze de nodige feestelijkheden voordat de rally rond de wereld echt begint.

Een vloot van 32 boten met meer dan 100 bemanningsleden van 13 nationaliteiten, plus 2 honden, beginnen in oktober aan een drie jaar durend avontuur rond de wereld. De Grand Large Yachting World Odyssey 500 wordt georganiseerd door de zeilgroep Grand Large Yachting en de beroemde zeiler Jimmy Cornell - initiatiefnemer van het evenement - en herdenkt de 500e verjaardag van de eerste reis rond de wereld door Ferdinand Magellan en Juan Sebastian Elcano.

2 routes

Het is deze mijlpaal die Grand Large Yachting inspireerde om haar allereerste evenement te organiseren, en zeilfanaten de kans te geven om hun eigen geschiedenis te schrijven. Het project heeft deelnemers uit de hele wereld aangetrokken, waaronder Canada, de VS, Brazilië en Australië, maar ook uit verschillende Europese landen. Om zeilers van verschillende niveaus in staat te stellen deel te nemen, hebben Jimmy en het Grand Large Yachting team de route zorgvuldig ontworpen met 2 routes : Een tropische route die de traditionele passaat/oostelijke winden door het Panama kanaal volgt, en een zuidelijke route die meer trouw is aan de originele reis via Patagonia. Deze twee routes zullen elkaar ontmoeten in Tahiti, van waaruit de hele vloot de rest van de rally samen zal varen.

Doel

De GLY World Odyssey is een zeilevenement rond de wereld met als doel de gevolgen van klimaatverandering onder de aandacht te brengen door een aantal van de meest bedreigde eilandgemeenschappen aan te doen. Dit mondiale zeilevenement zal ook proberen de effecten van klimaatverandering op de Arctische ijskap, het Groot Barrièrerif en de Galapagoseilanden, die allemaal op de Odyssey-route liggen, onder de aandacht te brengen.

Watersport-TV bestaat 5 jaar en kijkers van het eerste uur zullen zich nog Marijke en Mark herinneren die we langere tijd volgden met hun Lagoon catamaran: Great Circle. Inmiddels heeft het stel een gloednieuwe Outremer 55 catamaran, speciaal aangeschaft voor deze rally die eindigt in 2024.

Via Watersport-TV kun je deze reis volgen. Naast het zeilen is Mark voortdurend bezig met het filmen voor de vlogs die een bijzonder inkijkje geven in het leven aan boord en wat ze allemaal beleven. 

 

Schermafbeelding 2021-11-01 om 10.34.54 Schermafbeelding 2021-11-01 om 10.34.54