The Ocean Race schrijft geschiedenis met nieuw parcours

Met langste etappe ooit

ALICANTE- De volgende editie van The Ocean Race zal de langste zuidelijke oceaan etappe in de 50-jarige geschiedenis van het evenement bevatten, een ongelooflijke 12.750 zeemijlen lange marathon tussen Kaapstad, Zuid-Afrika naar Itajaí, Brazilië.

Het parcours voor de 14e editie van het evenement is het antwoord op de logistieke realiteit van een race rond de wereld in een COVID-19 omgeving en zal starten in Alicante, Spanje eind december 2022 / begin januari 2023.

Van daaruit zeilen de IMOCA- en VO65 de Middellandse Zee uit naar Cabo Verde, waar ze dit Afrikaanse eiland voor de eerste keer zullen aandoen, alvorens af te zakken naar Kaapstad, Zuid-Afrika, een van de favoriete tussenstops. Dan, een terugkeer naar de roots van de race, met een enorme reis door de Zuidelijke Oceaan, over 30 dagen racen, naar Itajaí, Brazilië, gastheer van de laatste drie tussenstops in Zuid-Amerika.

Dit wordt de langste etappe in de geschiedenis van The Ocean Race, die teruggaat tot de allereerste race rond de wereld met volledige bemanning in 1973. Voor de allereerste keer zullen de drie grote kapen - Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn - na elkaar worden aangedaan, zonder tussenstop.

”Wij geloven dat de etappe van 12.750 zeemijl van Kaapstad naar Itajaí een heel bijzonder element - uniek in de geschiedenis - is in de volgende race,” aldus Johan Salén, de algemeen directeur van The Ocean Race. ”De aanhoudende en onvoorspelbare effecten van COVID hebben ertoe geleid dat het op dit moment onmogelijk is om de planning te maken die nodig is om succesvolle stops in China en Nieuw-Zeeland te garanderen. China en Nieuw-Zeeland blijven belangrijk voor het heden en de toekomst van The Ocean Race.”

Thuisbasis

”China heeft natuurlijk een sterke geschiedenis van het hosten van tussenstops sinds 2008-09 en was de winnaar van de laatste editie van de Race, met het Dongfeng Race Team. En we beschouwen Auckland als een spirituele thuisbasis voor dit evenement, met legendes als Sir Peter Blake, Grant Dalton, Ross Field en Mike Sanderson, om er maar een paar te noemen van de vele geweldige Kiwi’s die deze uitdaging zijn aangegaan. Hun nalatenschap is verweven in het weefsel van The Ocean Race.”

Na de Zuidelijke Oceaan en het ronden van Kaap Hoorn stoppen de teams in Itajaí, Brazilië, om de lichamen en boten op te laden. De race gaat verder naar Newport, Rhode Island, VS, voordat de Atlantische Oceaan wordt overgestoken naar Noord-Europa in Aarhus, Denemarken en Den Haag in Nederland, voordat de Grand Finale finisht in de Middellandse Zee in Genua, Italië.

”Deze update van de race route doet denken aan de originele Ocean Race’s van vroeger, en ik hoop dat het uitstellen van de start tot na de Route du Rhum meer teams zal verleiden om ons te vergezellen op de startlijn,” zegt Charlie Enright, schipper van 11th Hour Racing Team. ”Het is niet alleen een eenvoudigere race vanuit logistiek en organisatorisch oogpunt, het zou ook meer kosteneffectief en toegankelijker moeten zijn voor andere IMOCA-teams, in het bijzonder voor diegenen die willen opbouwen naar de Vendée Globe van 2024. De bevestigde koers is spannend - een maand op zee, racen door de Zuidelijke Oceaan, op de langste etappe die we ooit hebben afgelegd. Het herinnert ons eraan dat we op de top van ons kunnen moeten zijn om het aan te kunnen, en het stelt ons in staat om onze voorbereidingen echt aan te scherpen, te beginnen met de Transat Jacques Vabre dit weekend.”

”Als ik naar The Ocean Race kijk, zie ik een geweldige kans,” aldus Paul Meilhat, winnaar van de Route du Rhum in 2018. ”Dit is een race die ons als zeilers tot het uiterste zal drijven, maar ook goed is opgezet voor ons als IMOCA-zeilers om te racen in een volledig bemand formaat, en de snelste, foiling, offshore raceboten te laten zien aan fans van de sport over de hele wereld.”

”Voor Team Malizia is dit positief nieuws”, aldus Boris Herrmann, die een ambitieus vijfjarig raceprogramma heeft aangekondigd, met een focus op oceaanwetenschap en -educatie. ”De Ocean Race is een fantastisch platform voor wat we proberen te bereiken, zowel op als naast het water, en de bijgewerkte route en het schema zet de race als onze primaire focus voor 2023.”

”De vernieuwde race is een epische Zuidelijke Oceaan-etappe, zelfs langer dan toen we van China naar Rio raasden in de race van 2008-09,” zegt Chris Nicholson, een veteraan die al zes keer heeft geraced en Fmomenteel een campagne samenstelt met W-Ocean Racing. ”Deze race combineert nu de ideale race voor de zeilers en levert nog steeds iets op voor de stakeholders. Ik kijk er nu al naar uit, maar ben tegelijkertijd ook erg op mijn hoede voor de etappe. Een van de beste onderdelen van deelname aan The Ocean Race is de mogelijkheid om jezelf en je boot tot het uiterste te drijven, nu hebben we een hogere berg gekregen om te beklimmen en ik kan niet wachten op de uitdaging.”

Tussenstops

De data van de tussenstops zullen binnenkort worden bekendgemaakt, zodra de logistiek van de route volledig is bevestigd.

”Dit zijn uitdagende maar niettemin zeer spannende tijden voor internationale evenementen zoals The Ocean Race,” aldus Brisius. ”We hebben een duidelijke missie voor de boeg - onze zeilers in staat stellen het buitengewone te bereiken, terwijl we verandering stimuleren in de richting van een gezondere, duurzame planeet.

”Na de inaugurele editie van The Ocean Race Europe dit voorjaar, is de 14e editie van de race rond de wereld de volgende fase in ons 10-jarenplan van evenementen, dat regionale en wereldwijde races omvat, evenals onze reeks The Ocean Race Summits, bedoeld om oplossingen te verkennen en zinvolle verandering teweeg te brengen naar het herstel van de gezondheid van de oceanen. We zullen blijven samenwerken met al onze belanghebbenden: teams, gaststeden, partners, racefans en media om vooruitgang te boeken met deze doelstellingen.”

 

Fotografie Ocean Race/ James Blake/ Ainhoa Sanchez/

20AC762E-D078-456C-B9DA-A3ABFB177321 20AC762E-D078-456C-B9DA-A3ABFB177321
D28BCDBF-DF6E-4BE6-BD70-78D737118ADB D28BCDBF-DF6E-4BE6-BD70-78D737118ADB