Doorvaartvignet Amsterdam: verdubbeling van prijs om kosten te dekken

HISWA/Recron verrast en Watersportverbond teleurgesteld

AMSTERDAM- Het Doorvaartvignet dat je vanaf komend jaar nodig hebt om met een boot door de grachten van Amsterdam te varen, gaat niet 20 euro maar 40 euro kosten. Het bedrag voor het vignet dat drie kalenderjaren geldig is, is verdubbeld omdat het anders niet kostendekkend is. De invoering van het Doorvaartvignet stond voor afgelopen jaar gepland, maar werd uiteindelijk uitgesteld naar 2022.

Uit een brief die verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries aan de gemeenteraad heeft geschreven blijkt dat de nettokosten van het vignet alleen al 20 euro zijn. Voor de ICT-kosten wordt 10 euro begroot, voor verzendkosten 7,50 euro en voor de dienstverlening 2.50 euro. Dit betekent dat het vignet 40 euro moet gaan kosten. 

Eerder dit jaar onthulde Watersport-TV dat de invoering van het vignet was uitgesteld. Bedoeling was dat het afgelopen voorjaar zou worden ingevoerd. Dat is nu volgens de laatste berichten uitgesteld naar januari 2022.

Volgens wethouder De Vries moet het nieuwe systeem het mogelijk maken om het scheepvaartverkeer in de Amsterdamse grachten beter in beeld te brengen. Bij grote drukte kunnen de vaarwegbeheerders zodoende gerichter verkeersmaatregelen nemen en eventuele overlast effectiever bestrijden.

Verrast

De belangenverenigingen zoals HISWA-RECRON, maar ook het Watersportverbond lijken opnieuw verrast door de gemeente wat betreft de invoering van het Doorvaartvignet en de hogere kosten. Zo laat Gerdina Krijger, HISWA-regiomanager Noord-Holland, in een interview aan AT5 weten toevallig te hebben gehoord dat het vignet 40 euro gaat kosten. ‘’We zijn al jaren met de gemeente in gesprek over het vignet en er is altijd over 20 euro gesproken. Dit valt ons dus rauw op het dak. Als je een bepaalde route vaart en toevallig door Amsterdam gaat zonder dat je aanlegt, moet je dit vignet ook betalen. Dan is 40 euro dus best prijzig.’’

Het Watersportverbond is ernstig verontrust en teleurgesteld over deze gang van zaken en heeft inmiddels bezwaar aangetekend bij de Gemeenteraad. 

 

0D8FEF3D-72C7-4D78-B174-E0B72217E016 0D8FEF3D-72C7-4D78-B174-E0B72217E016