Wereldkampioenschap 49er, 49erFX en Nacra17

Eerste mondiale toernooi na Spelen in Tokio

OMAN - In Mussanah, Oman begint vandaag het wereldkampioenschap in de 49er, 49erFX en de Nacra17. Meer dan 70 boten vertegenwoordigen 29 landen in deze drie klassen. Dit is het eerste mondiale toernooi na de Olympische Spelen van Tokio 2020 en ook de start van de kwalificatiecampagne voor deze atleten richting Spelen van Parijs 2024. 

Het Nederlandse team bestaat in Oman uit zes zeilers en drie coaches. In de 49er klasse bij de mannen is dit het tweede evenement waar het nieuwe team van Bart Lambriex en Floris van de Werken in actie komt. Bij de vrouwen in de 49erFX vertegenwoordigen Odile van Aanholt en Elise de Ruijter de Nederlandse eer. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer komen samen uit in de foilende Nacra17 catamaran klasse. 

Voorbeschouwing 
Zoals in de inleiding geschreven is dit het eerste mondiale toernooi na de Spelen van Tokio. Dus op dit WK komen de favorieten weer bij elkaar. Voor Odile van Aanholt en Elise de Ruijter is dit een goed moment om te zien waar dit gelegenheidsteam nu staat na de recente successen als Europees en Aziatisch kampioen. Deze keer verschijnen bijvoorbeeld ook de Braziliaanse olympisch kampioenen Martine Grael en Kahena Kunze weer aan de start. Van Aanholt en De Ruijter worden begeleid door hun coach Kaj Böcker. 

Maar ook voor Bart Lambriex en Floris van de Werken is dit WK een belangrijk meetmoment om te zien of dit nieuwe team in staat is om in drie jaar tijd bij de absolute wereldtop te gaan horen in deze zeer competitieve klasse van de olympische zeilsport. In de 49er-klasse zien we de olympiërs Lukasz Przybytek en Pawel Kolodzinski (POL), Benjamin Bildstein en David Hussl (AUT) en de voormalige nummer 1 van de wereld James Peters en Fynn Sterritt (GBR) aan de start verschijnen. Lambriex en Van de Werken worden in Oman begeleid door de Engelse coach, al jaren in Nederlandse dienst, Rick Peacock.

Voor Laila van der Meer en Bjarne Bouwer is de weg naar Parijs 2024 al enige tijd voor de Spelen van Tokio begonnen. Dit jeugdige team deed al een poging zich in de mixed foilende Nacra17 catamaran klasse te plaatsen voor de Spelen van Tokio. Onder de Nacra17-vloot in Oman bevinden zich ook de wereldkampioenen van 2019, Maelle Frascari en Vittorio Bissaro (ITA) en de zilveren medaillewinnaars van Tokio, John Gimson en Anna Burnet (GBR). Dit team wordt sinds deze zomer begeleid door Coen de Koning die Nederland in 2016 op de Olympische Spelen vertegenwoordigde.

Programma
Tot en met 20 november staan elke dag een aantal races op de agenda. Het wereldkampioenschap wordt afgesloten met een medal race met de beste tien van het klassement op zondag 21 november. Voor alle drie klassen geldt, ongeacht het aantal gezeilde races, maximaal een schrapresultaat vanaf 5 races. 

 

Foto: Nikos Pantis

A4B830ED-39AC-4ED9-9E27-1E4239F224A2 A4B830ED-39AC-4ED9-9E27-1E4239F224A2