Volvo Penta Assisted Docking System winnaar Dame 2021

Product onderstreept trend om varen toegankelijker te maken

AMSTERDAM- In de RAI in Amsterdam is dinsdag de METSTRADE van start gegaan met het uitreiken van de Dame Award. Winnaar werd het Volvo Penta Assisted Docking System (https://youtu.be/rB1srGFe4Ho) dat volgens de jury de trend onderstreept om varen toegankelijker te maken. Nog eens vijf producten werden uitgeroepen tot categoriewinnaar en 15 kregen een speciale vermelding.

Het Volvo Penta Assisted Docking System werkt met de beproefde IPS voortstuwingsaandrijvingen en biedt motorjachten een tot nu toe ongekend niveau van nauwkeurige manoeuvreercontrole, met de mogelijkheid om rekening te houden met wind en stroming. Het systeem is gemakkelijk te bedienen via een joystick, zelfs door een beginnende gebruiker van een motorjacht. Als de schipper aan het roer meer tijd nodig heeft om na te denken, kan hij zijn hand van de joystick halen en houdt de boot zijn precieze positie vast totdat de besturing weer wordt aangeraakt.

De assistent-dockingoplossing is volgens de jury het resultaat van veel onderzoek, ontwikkeling en uitgebreid software- en hardwareontwerp. Het systeem is intuïtief in het gebruik, maar Volvo Penta heeft duidelijk aandacht besteed aan meer dan alleen de kernfunctie en innovatie. De ergonomie en de esthetiek van de handcontroller bijvoorbeeld geven een gevoel van vertrouwen in het systeem, nog voordat u het gebruikt.

Een goed ontwerp is van cruciaal belang om nieuwe mensen aan het varen te krijgen. Volvo Penta’s assistent-docking is een welkome ontwikkeling om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden waarin het varen minder moeilijk en toegankelijker moet worden. 

Andre Hoek, voorzitter van de DAME-jury ”De wereld is in zoveel opzichten veranderd sinds we in 2019 voor het laatst fysiek als Jury bij elkaar kwamen. Pandemische beperkingen hebben onze waardering voor het milieu enorm doen toenemen. De lifestylevoordelen van vrijetijdsbesteding op zee trekken een hele nieuwe generatie aan op een manier die we ons nog maar twee jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen.”

”De duurzame levenscyclus van producten en het toegankelijker maken van de watersport voor beginnende gebruikers zijn cruciale ontwerpprioriteiten in dit decennium. Het is dan ook toepasselijk dat de jury het Volvo Penta Assisted Docking system heeft uitgekozen als DAME Award voor 2021. Dit product is een schitterend voorbeeld van hoe we een goed ontwerp en evoluerende technologie kunnen inzetten om op een veilige manier toegangsdrempels weg te nemen.”

 

De METSTRADE beurs is ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrusting, materialen en systemen voor de internationale maritieme industrie. De beurs wordt georganiseerd door RAI Amsterdam in samenwerking met ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations). Drie gespecialiseerde paviljoens maken deel uit van de METSTRADE Show: het SuperYacht Pavilion (SYP), het Marina & Yard Pavilion (MYP) en het Construction Material Pavilion (CMP).

A34D45B7-2B19-440A-9DB5-65D6121B9043 A34D45B7-2B19-440A-9DB5-65D6121B9043
DB73C7E2-8550-47C4-87AE-75F023DD60F7 DB73C7E2-8550-47C4-87AE-75F023DD60F7