The Ocean Race start op 15 januari 2023

Veel activiteiten in aanloop naar vertrek in Alicante

ALICANTE - De startdatum voor de eerste etappe van The Ocean Race 2022-23 is bekend. Zowel de IMOCA- als de VO65-vloot zullen op zondag 15 januari 2023 vertrekken vanuit Alicante en naar Cabo Verde racen.

Gedurende heel 2022 zal er race-activiteit zijn, met teams die hun campagnes uitbouwen naar proloograces en met The Ocean Race Legends, duurzaamheids- en jeugdprogramma’s voorafgaand aan de opbouwperiode in Alicante laat in het vierde kwartaal van het jaar.

Dan, in januari, zal de start van de eerste etappe de vloten weg zien racen op een van de grootste uitdagingen in de zeilsport en de zwaarste test voor een team in de sport - meer dan 31.000 zeemijlen (57.000 km) rond de planeet.

”Dit markeert een verandering voor The Ocean Race, nu we ons aanpassen aan de uitdagingen van deze nieuwe wereld met een compactere en spannendere race route dan ooit tevoren,” aldus Johan Salén, Managing Director van The Ocean Race.

”We zijn blij dat we met onze partners in Alicante, sinds 2009 de thuishaven van de race, een startdatum hebben kunnen afspreken voor de eerste etappe, die profiteert van de kerst- en nieuwjaarsperiode en die ook in de week voorafgaand aan de start een maximum aan stakeholdermogelijkheden biedt.”

In de openingsetappe van de race zullen beide vloten bijna een week lang naar de finish in Cabo Verde racen. Het zal de allereerste keer zijn dat The Ocean Race stopt in de Afrikaanse eilandenketen.

Van daaruit gaat de race verder naar Kaapstad, Zuid-Afrika, alvorens te beginnen aan de langste en meest uitdagende etappe in de geschiedenis van de race - bijna 13.000 zeemijlen rechtstreeks door de Zuidelijke Oceaan en langs de drie grote zuidelijke kapen (Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn) voor de finish in Itajaí, Brazilië.

De race gaat dan naar Newport, Rhode Island in de VS; Aarhus in Denemarken; Den Haag in Nederland; en verder naar de grote finale in de Middellandse Zee in Genua, Italië in de zomer van 2023.

De tussenstops voor de bovengenoemde etappes van de race zullen voor het einde van het jaar worden bevestigd.

 

Foto: Ainhoa Sanchez/ Volvo AB
 

326C84F9-1CB1-4C50-A4F5-7620401CD8D2 326C84F9-1CB1-4C50-A4F5-7620401CD8D2