'Foeilelijk' doorvaartvignet doorn in oog trotse bootbezitters

AMSTERDAM- Wie met een eigen boot door Amsterdam wil varen zal een doorvaartvignet moeten aanschaffen. Het vignet dat is voorzien van een chip dient aan de linkerachterzijde op de boot te worden geplakt. En dat is voor veel booteigenaren een doorn in het oog, zo blijkt uit reacties op social media.

Na een paar keer uitstel is het doorvaartvignet in Amsterdam een feit. Het vignet, zo groot als een betaalkaart maar dikker vanwege de chip die erin zit, is verplicht voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor. Het vignet kan voor €40,- worden besteld bij de gemeente en is drie kalenderjaren geldig. Vaart u door Amsterdams binnenwater en heeft u geen doorvaartvignet, dan krijgt u tot de zomer een waarschuwing. Daarna riskeert u een boete van € 95,-.

Wie dat risico niet wil lopen, kan natuurlijk om Amsterdam heen varen, of rest niets anders dan een vignet te kopen. Het vignet dient aan de bakboord achterzijde op de boot te worden aangebracht, zodat handhavers dit kunnen controleren en de gegevens op de chip kunnen uitlezen.

Het vignet is aan de achterzijde voorzien van een plakstrip, waarmee het op de buitenzijde van de romp van de boot kan worden geplakt. Uit reacties op social media blijkt dat trotse bootbezitters het niet zien zitten om het vignet permanent op de romp te plakken. Los van de kans op beschadiging van de ondergrond van de romp als het vignet verwijderd of vervangen moet worden, vinden veel booteigenaar het vignet foeilelijk en een doorn in het oog. 

Sommige bootbezitters zeggen wel een doorvaartvignet aan te schaffen, maar die los in de boot te leggen zodat die bij controle wel getoond kan worden. Een sloepvaarder stelt voor een plaatje metaal aan de binnenzijde van de romp te plakken en een magneetstrip op de achterzijde van het vignet. Zodat je het doorvaartvignet snel kunt plaatsen en verwijderen.

We zijn benieuwd naar jouw mening over het doorvaartvignet. Je kunt mailen naar info@watersport-tv.nl (mailto:info@watersport-tv.nl)

 

 

 

20220113_103628~2 20220113_103628~2
5C196F24-EA28-4FE6-9CFA-A371AE2FD2B9 5C196F24-EA28-4FE6-9CFA-A371AE2FD2B9