LE 300 Smart Battery system: Behoud wat je hebt, voeg toe wat je wilt

Plug & play lithium opslag oplossing

OOSTHUIZEN- Overschakelen op lithiumbatterijen betekent meestal dat de huidige boordtechnologie moet worden verwijderd. En dat is zonde. Vaak is er veel denkwerk, moeite en geld in het systeem gaan zitten. Het is in de loop der jaren gegroeid. Er is nu goed nieuws. Het LE 300 Smart Battery system (https://www.asabootelectro.nl/bos-de-perfecte-combi-van-lood-lithium/) werkt samen met de bestaande installatie. 

Het Duitse LE300 Smart Battery System is een plug & play lithium opslag oplossing. Het werkt samen met het bestaande systeem en combineert het beste van beide. Het belangrijkste principe om te volgen: Hou wat je hebt, voeg toe wat je wilt. Sluit telkens één kabel aan op de plus- en de minpool van uw loodaccu. Dat is alles. Uw lithium systeem is klaar. Bekijk de instructie-video. (https://www.youtube.com/watch?v=TRT-6Vd-XU4)

De oorspronkelijke bedoeling van LE300 was om de levensduur van loodzuur-batterijen in zonne-energiesystemen in ontwikkelingslanden te verlengen. Daar ontladen mensen hun accu’s vaak diep, in een poging er het maximale uit te halen. Na korte tijd eindigen ze als afval en vervuilen het milieu. De oprichter van de fabrikant BOS Balance of Storage Systems AG heeft dit willen voorkomen door het beste van twee werelden te combineren.

Lithium voor dagelijkse cycli - lood als goedkope back-up

Loodaccu’s willen het liefst altijd zo vol mogelijk geladen zijn. Hun lithium zusjes daarentegen willen werken. De combinatie van beide moest niet alleen goedkoper zijn dan een zuiver lithiumsysteem. Maar ook, dan regelmatig nieuwe lood-zuur batterijen te kopen. Het idee: Lithium draait de dagelijkse cycli, lood-zuur is een goedkope back-up. Sterke pieken worden uit beide tegelijk gehaald. Hier is de ontlaadcapaciteit van lood-zuur batterijen een duidelijk pluspunt. In deze combinatie doen beide accu’s waar ze goed in zijn. Vandaag is dit wat ze doen in duizenden zonnesystemen, campers en boten over de hele wereld.

Maar er is meer aan de hand: De lithium-accu’s worden niet alleen eerder ontladen dan de lood-zuur-accu’s (of AGM of GEL die ook kunnen worden gecombineerd). Ze laden ze ook weer op als dat nodig is. Ze houden ze dus zoveel mogelijk op 100% laadtoestand - ook tijdens lange Nederlandse winters. Dit kan hun levensduur met wel tien jaar verlengen.

Minder lithium en meer zonne-energie voor de beste prijs-kwaliteitverhouding

Wat door de combinatie van lood en lithium ook wordt geoptimaliseerd, is de opbrengst van uw zonnepanelen systeem. Loodaccu’s alleen laden zeer langzaam op vanaf 80% laadtoestand. Hier springt LE300 bij en neemt alle overschotten voor zijn rekening. Dit betekent dat alle zonne-energie die anders verloren zou gaan, nu kan worden opgeslagen in de lithium modules. En die zullen ook ’s nachts de loodaccu’s blijven opladen.

Al met al maximaliseert dit het rendement van alle componenten. Het betekent ook dat u minder hoeft uit te geven aan lithium, wat de prijs-kwaliteitverhouding ten goede komt. Met een bruikbare capaciteit van 25,2 Ah is het gemakkelijk om kleine - technische en financiële - stappen te zetten bij het toevoegen van LE300. Het systeem kan later op elk moment worden uitgebreid als dat nodig is.

Een ander pluspunt: De modulariteit zorgt ook voor extra leveringszekerheid. Als één module uitvalt, blijven alle andere - plus de loodaccu - gewoon werken.

Doe het zelf installatie

Aangezien de LE300 is ontwikkeld voor laaggeschoolde technici, is de installatie zo eenvoudig als maar kan. In feite is fouten maken moeilijker dan het goed doen. Het is letterlijk een kwestie van minuten. De kabels zijn in de meeste gevallen voorgeconfigureerd. Het enige wat moet worden gedaan is ze aansluiten. Een handleiding en installatievideo’s zijn online beschikbaar. Klik op handleiding (https://www.youtube.com/playlist?list=PLWQZOd3YscYRaWM5YUK9ReYL-QqJ4C7So).

 

Scherm­afbeelding 2024-03-02 om 08.08.55 Scherm­afbeelding 2024-03-02 om 08.08.55
Scherm­afbeelding 2024-03-02 om 08.09.14 Scherm­afbeelding 2024-03-02 om 08.09.14
AC69153A-7447-40C9-ADB6-D29464037EDD AC69153A-7447-40C9-ADB6-D29464037EDD
Image-6_LE300 plus lead-acid Image-6_LE300 plus lead-acid
Graphic_Hybrid Charging Process Graphic_Hybrid Charging Process
Graphic_Discharging-curve_LE300_Lead-acid_ENG Graphic_Discharging-curve_LE300_Lead-acid_ENG
Graphic_Charging-curve_LE300_Lead-acid_ENG Graphic_Charging-curve_LE300_Lead-acid_ENG
Scherm­afbeelding 2024-03-02 om 08.09.32 Scherm­afbeelding 2024-03-02 om 08.09.32