Steven Tolhuijs nieuwe columnist Watersport-TV

Eigenaar van jachtexpertise bureau Keurmijnboot.nl

Steven Tolhuijs is eigenaar van jachtexpertise bureau Keurmijnboot.nl (http://Keurmijnboot.nl) en de nieuwe columnist van Watersport-TV. Beroepshalve komt Steven aan boord van de meest uiteenlopende boten om onder meer aankoopkeuringen te doen. En dat levert genoeg leerzame anekdotes op.

 

Op het moment van het schrijven van deze column geniet ik van de eerste lentedagen van dit jaar. De zon die we zo gemist hebben als watersporters is er weer en daar gaat ons varend hart vanzelfsprekend sneller van kloppen. 

Ik ben zoals gezegd eigenaar van jachtexpertise bureau Keurmijnboot.nl dat het resultaat is van een jarenlange liefde voor de watersport. Het is allemaal begonnen, toen mijn vader mij op het Wolderwijd bij Zeewolde leerde zeilen. Iets wat we tot op de dag van vandaag nog steeds samen doen.

Ik was meteen verkocht en wilde uiteindelijk natuurlijk zelf graag een bootje kopen. Mijn eerste schip was een Dufour 2800. Een oud schip met de nodige gebreken. Wat voor impact dat kan hebben wist ik toen nog niet. Ik heb de boot bij aankoop niet laten keuren om de simpele reden dat ik hier geen geld voor had. Dat heb ik geweten. Ik viel van het ene probleem in het andere en gaf er bijna de brui aan. Totdat ik op een dag na de zoveelste monteur aan boord te hebben gehad dacht; wat nou als ik dit zelf allemaal kan?

Stijle leercurve

Zogezegd, zo gedaan. Aan de Dufour kon toch niet veel meer kapot gaan dus heb ik het hele schip gestript en opnieuw opgebouwd. Een stijle leercurve. Van het restaureren van de Dufour ging ik verder naar vrienden helpen, nog een boot restaureren, motoren inbouwen en uiteindelijk alles wat je verder tegen kan komen aan boord van een schip.

Toch bleef mijn gedachte elke keer teruggaan naar die keuring die ik toen niet kon betalen. Wat nou als ik mensen kan helpen en ervoor kan zorgen dat ze niet met zoveel ongewenste gebreken komen te zitten als ik toentertijd. Gelijk met die gedachte deed de gelegenheid zich voor om mijn aandeel in het bedrijf wat ik toen had, aan iemand te verkopen. Het viel zogezegd op zijn plek en de stap werd gezet.

Eerst onder begeleiding van ervaren experts het vak leren kennen, tot uiteindelijk mijn certificering bij het EMCI. Ik werd volwaardig expert. Daar ben ik nog steeds heel trots op en ik ga elke dag met heel veel plezier op pad. Nog steeds zit mijn Dufour 2800 in het achterhoofd en probeer ik mensen te helpen op weg naar een relatief zorgeloos eigenaarschap van hun nieuwe schip. Ik zeg natuurlijk relatief want iedereen weet dat zorgeloosheid iets is wat wij als booteigenaren nooit helemaal ervaren.

Via mijn columns op Watersport-TV zal ik jullie meenemen in wat ik onderweg tegenkom. Ik hoop vooral dat jullie hier iets aan hebben. Wellicht gaat het jullie helpen bij de bezichtiging van het eerste of volgende schip. Als jullie een vraag hebben. Laat het weten en stuur een mail naar info@watersport-tv.nl (mailto:info@watersport-tv.nl).

Steven Tolhuijs

Keurmijnboot.nl (http://Keurmijnboot.nl)

 

04C37B9E-7DEB-40B0-8C1B-E28B12B6B96D_1_102_o 04C37B9E-7DEB-40B0-8C1B-E28B12B6B96D_1_102_o