Erfskip...een film over de liefde voor houten schepen

Scheepsbouwfamilie Van Klink centraal in documentaire

SNEEK- In de door Daan Visser gemaakte documentaire ’Erfskip’ staat de scheepsbouwfamilie Van Klink centraal. Het is een film over de liefde voor het houten schip. En over het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent. Zijn zij de laatsten der Mohikanen of heeft het erfgoed nog toekomst?”

Rode draad in de film is het verhaal van drie generaties houtbouwers Van Klink: pake Jan, zijn zoon Ivor en diens zoon Jan. Drie mannen uit hetzelfde hout gesneden. Pake Jan, die al jaren geleden overleed, bouwde in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog nieuwe scheepjes. Zoon Ivor (45) beperkt zich op zijn werf in Workum tot restauratie en onderhoud. Ivors zoon Jan (16) staat te trappelen om het stokje van zijn vader over te nemen. Het erfgoed en het ambacht dat daar bij hoort zit als het ware in zijn genen. Jan zit nog op school, maar hij is minstens één dag per week te vinden op de beroemde werf van Van der Meulen in Sneek. Om de fijne kneepjes van het vak te leren. 

Ivor van Klink is lyrisch over hout als perfect en actueel bouwmateriaal: “Een boom groeit uit de aarde, hij leeft, hij wordt gerooid en laat zich vormen tot een schip. Ooit vergaat hij weer tot aarde waarop een nieuwe boom kan groeien”. Het is de circulaire levenswijsheid van al drie generaties houtbouwers Van Klink.

Wie zich in de wereld van de houten schepen begeeft, ontmoet veel mensen met passie. Mensen met liefde voor de natuur, voor natuurlijke materialen en voor eerlijk vakmanschap, voor traditie. Maar de koppen worden steeds grijzer. Natuurlijk, stichtingen, particulieren en musea die zich bekommeren om ons varend erfgoed zullen hun schepen in de vaart willen houden. De paar honderd houten tjotters, botters, boeiers, aken, schouwen en jollen die er nog zijn zullen gerestaureerd en onderhouden moeten blijven. Zeilschepen van soms meer dan honderd jaar oud. 

Maar is de jeugd nog wel warm te maken voor het varend erfgoed, zit de jeugd wel te wachten op een erfenis uit het verleden? Heeft het ambacht van houten schepen bouwen en onderhouden nog wel toekomst? 

Geen opsomming

In de film neemt Ivor van Klink je mee in zijn wereld. Hierdoor kom je heel dicht bij zijn leven en zijn werk. De documentaire is zeker geen opsomming, maar geeft goed de sfeer weer van de wereld van houtenbotenbouwers. Je ervaart het plezier waarmee Ivor en Jan aan houten schepen werken of er in hun vrije tijd mee varen. 

Vroeger ging het vak van houtenbotenbouwer over van vader op zoon, de nieuwe generatie erfde het beroep en de leefwijze die daarbij hoort. Die overerfbaarheid is nu niet meer vanzelfsprekend. 

De documentaire is vanaf 1 juni gratis te zien op de website van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, www.friesscheepvaartmuseum.nl (http://www.friesscheepvaartmuseum.nl) . 

 

 

Ìvor & Jan in werplaats Ìvor & Jan in werplaats
Fides op het water Fides op het water
Ivor & Jan Ivor & Jan