Nicholas Heiner zet zinnen op SailGP

ENKHUIZEN- Nicholas Heiner, die in 2021 namens Nederland nog vierde werd op de Olympische Spelen van Tokio in de Finn-klasse, stopt met olympisch zeilen. De zeiler uit Enkhuizen vervolgt zijn sportieve carrière in de foilende Moth Class. Deze keuze sluit aan bij zijn ambitie om met Nederland deel te nemen aan de SailGP, het succesvolle internationale circuit met foilende catamarans van rond de 15 meter. 

In 2014 werd Nicholas Heiner wereldkampioen in de olympische Laserklasse. Voor de spelen van Tokio in 2020 koos hij voor de technisch complexe Finn. “Ik wilde nieuwe dingen leren en mezelf verbeteren als allround topzeiler. Ik wilde vooruit. Dat wil ik nog steeds. Nu de Finnklasse is verdwenen uit het olympisch programma, wil ik niet terug naar de Laser, dat voelt niet goed. En dat past niet in mijn visie dat we met Nederland mee moeten doen in de SailGP,” legt Heiner uit.

Ocean Race

In het verleden heeft Nicholas Heiner wel eens gehint op een mogelijke deelname aan de Ocean Race, waar hij nog steeds voor openstaat.  “Ik wil racen met de beste mensen tegen de beste mensen. Dat kan bijvoorbeeld wel in de Flying Moth. Het is een hele technische klasse waar de besten van de wereld in meedoen en het is relatief makkelijk instappen. Het bootje is niet goedkoop maar wel heel compact en ik kan morgen beginnen.”

Flying Moth broedplaats 

De Flying Moth is een volledig foilende zeilklasse waar alle grote namen van het huidige SailGP circuit en de America’s Cup in meevaren. Nathan Outteridge, Blair Tuke, Peter Burling en Glenn Ashby om maar een paar te noemen. “Als er ergens een circuit is waar ik aansluiting kan vinden bij SailGP is het in de Flying Moth,” legt Heiner uit. “Daarnaast ga ik in een aantal grote boten campagnes mijn inkomen realiseren, waarmee ik mijn Moth campagne kan financieren.”

 

Fotografie Aidan Gordon 

20624D1D-8AD1-4CC9-A090-04F66EAAFFD4 20624D1D-8AD1-4CC9-A090-04F66EAAFFD4