Kijktip! Tweedelige FryslânDOK ‘Een oceaan van dromen’

Het verhaal van Sterke Yerke

Vier Friese jongens staken in 1979 op het zelfgebouwde vlot ’Sterke Yerke’ de Atlantische Oceaan over, om onderweg de olievervuiling te onderzoeken. Met een nieuw vlot wordt nu aandacht gevraagd voor de plasticsoep. De tweedelige FryslânDOK ‘Een oceaan van dromen’ is te zien op 11 en 18 juni bij NPO2 en op 12 en 19 juni bij Omrop Fryslân.

In 1979 waren ze wereldnieuws. Radio, televisie en kranten volgden dagelijks via Radio Scheveningen de jonge mannen en hun vlot Sterke Yerke, want dit avontuur sprak tot de verbeelding. Guus en Chris Schweigmann en Leo van der Ploeg bemanden het vlot, bioloog Frits Riemersma nam onderweg monsters van de olievervuiling in zee. Met dit wetenschappelijk onderzoek diende de reis ook een maatschappelijk doel. Sterke Yerke was een duidelijke exponent van zijn tijd, de jaren zeventig, waarin jongeren hun eigen koers bepaalden en de zorgen om het milieu toenamen.

De reis was bijna voltooid, toen het vlot op de rotsen van Bonaire strandde en zonk. Zes jaar later kon de Sterke Yerke geborgen worden en werden er nog enkele waardevolle spullen boven water gehaald. De initiatiefnemers van toen proberen nu, veertig jaar na het avontuur, hun gedachtegoed over te dragen op jongere generaties. Er is een nieuw zeewaardig vlot gebouwd, de Sterke Yerke IV, dat de zee op gaat om aandacht te vragen voor een nieuw wereldwijd milieuprobleem: de plasticsoep.

Voor Guus, Chris, Leo en Frits was de oversteek van de oceaan een ervaring die hun levens voor altijd heeft veranderd. Documentairemaker Gerard van der Veer volgt de reis in het kielzog van de Sterke Yerke, van toen tot nu. Naast de FryslânDOK TV-documentaire is er ook de podcast ‘Sterke Yerke III - In oseaan fan dreamen’, die Geartsje de Vries maakte in 2021.

FryslânDOK: ‘Een oceaan van dromen’ – het verhaal van Sterke Yerke

Zaterdag 11 & 18 juni NPO2 15.30 uur (herhaling ’s zondags 13.15 uur) Zondag 12 & 19 juni Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur) FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

E326D7FC-203D-4120-A052-29D65E7C4AE0 E326D7FC-203D-4120-A052-29D65E7C4AE0