Vader en zoon De Haas line honours winnaars tijdens Ronde om Texel

Micha Heemskerk snelste bij finish maar gediskwalificeerd

TEXEL- 233 catamarans en 38 windsurfers gingen zaterdag van start tijdens de 43e Ronde om Texel. De eerste deelnemers kwamen een kleine drieënhalfuur later bij Paal17 over de finish. Dat deden Eric en Niels de Haas met een Nacra F20 officieel als eerste. De overall winnaar op handicap in de categorie duo handed is Wik Becker. De single handed overall winnaar op handicap is Martin Maat. Bij de windsurfers pakt Freerk Blom de overwinning en daarmee de Nederlandse kampioenschapstitel long distance.

 “In 2014 zeilde we onze eerste Ronde, dankzij onze sponsor Toplenzen kunnen we iedere paar jaar een nieuwe boot zeilen. Dit jaar zijn we begonnen met foilen, met een nieuwe boot een Nacra F20 carbon, en nu staan we hier... fantastisch,” aldus Niels de Haas.

Zijn vader Eric vult aan: “Bij de start was het lekker rustig en het veld lag lang heel dichtbij elkaar. Tot de vuurtoren lagen alle grotere boten lekker en op het Wad hebben de A-Cats ontzettend veel risico genomen door volgas te foilen. De andere boten hebben iets behoudener gevaren maar halverwege Oudeschild kwamen we toch vooraan te liggen. Vervolgens viel in het Molengat de wind helemaal weg, thermische wind. Eigenlijk precies zoals Jolbert (Van Dijk – navigator in The Ocean Race Europe) tijdens de schippersbriefing voorspelde. Daarna kwam die gelukkig weer een beetje terug. Ik was eigenlijk al aan mijn zeilerspensioen aan het denken maar Niels zegt we gaan er nog een poosje voor. Dus zo zijn we nu een paar jaar samen aan het zeilen. Hij is nu 22 en ja we hebben nog een poosje te gaan, zolang ik het vol kan houden tenminste.”

Niels: “Dat ik dit samen met mijn vader kan doen is het mooiste dat er is. Dat is echt superleuk. Ons doel was rondkomen en de boel heel houden, zeker met de ondiepte bij de VC-boei in combinatie met onze foils. Daar moesten we voor opletten. Na de VC-boei konden de foils erin en was het een kwestie van gas geven.”

Heemskerk gediskwalificeerd

Bij de finish leek het er echter even op dat A-Cat zeiler Mischa Heemskerk de winnaar van line honours was. Heemskerk was in een tijd van  3 uur 23 minuten en 16 seconde als eerste terug bij Paal17. Echter had Heemskerk ’s ochtends bij de briefing zijn GPS-tracker (verplicht voor de veiligheid hetgeen essentieel is voor een wedstrijd van dergelijke grootte) niet opgehaald waardoor hij bij aankomst terug op het strand gediskwalificeerd moest worden. Hetzelfde geldt o.a. voor de eveneens in een A-Cat zeilende Thijs Visser. Visser finishte in eerste instantie als derde in een tijd van 3 uur 30 minuten en 31 seconde maar werd net als Heemskerk wegens het ontbreken van de GPS-tracker uit de uitslag gehaald. In totaal was dit voor 7 catamarans het geval.

Freerk Blom Nederlands kampioen

De pas 18-jarige Freerk Blom verraste bij de windfoilers vriend en vijand door na 3 uur 56 minuten en 35 seconden als eerste over de finishlijn te komen in zijn eerste Ronde om Texel. Blom pakt daarmee niet alleen de overwinning in de Ronde maar verzekert zich ook van de Nederlandse kampioenschapstitel long distance.

“Het was echt ongelofelijk zwaar. Het was een heel licht windje, dus het was een kwestie van pompen, pompen, pompen en zorgen dat je eruit komt. Dat je meters kan maken, het was echt wachten op de vlaagjes. En gewoon gaan en niet loslaten.” “Ik heb in de voorbereiding hier een kort trainingskamp gedaan met Adriaan van Rijsselberghe. Die heeft zeker hier zoveel ervaring, daar pak je dan snel een hoop informatie van op. Ik ben net geslaagd voor mijn Atheneum examen, dus we kunnen nu naar eigenlijk vier weken niet gevaren te hebben weer een reeks van wedstrijden gaan varen. Het was gewoon top, echt superleuk. Wat een mooi evenement is hier neergezet. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij ik heb nu een titel die ik moet verdedigen.”

De tweede plaats ging naar Martijn van Geenen op de voet gevolgd door Olympisch kampioen Kiran Badloe. Van Geenen: “Het was hard werken. Zeker het eerste stuk naar de vuurtoren was er niet zoveel wind. Maar het viel me daarna eigenlijk wel mee, ik heb echt heel lekker gevaren. Super!”.

Badloe: “Het was me weer een mooie succesvolle Ronde. Texel en zeker de combinatie tussen de sport en de muziek met het WAVES Festival was weer echt een succes. En alle respect voor Freerk dat die hier de overwinning en de Nederlandse titel pakt. Want het was mooi maar zeker niet makkelijk.”

Wisselbokaal voor De Geus

De Peter Volwater wisselbokaal, voor de windsurfer met de bijzonderste prestatie, ging naar drievoudig wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus. De tweevoudig Olympiër wist in een tijd van bijna vijf uur, als enige vrouw, de Ronde te voltooien.

 “Het was heel zwaar maar ik ben onwijs blij. Na de finish was ik echt helemaal gesloopt maar inmiddels (zo’n 4 uur later red.) gaat het weer goed hoor. De laatste edities heb ik hier niet kunnen varen vanwege mijn programma. Maar ik ben blij dat het dit jaar paste, dat ik mee kon doen en dat ik hem uit kon varen. Dat kan van de bucketlist af, de Peter Volwater bokaal maakt het extra mooi. We gaan kijken of we het volgend jaar weer in mijn olympische programma kunnen krijgen, maar ik kom sowieso terug naar Texel.” 

Recordhouder Loos 
Zeiler Gerard Loos wist ondanks de benodigde materiaalpech de Ronde om Texel te volbrengen en zet hiermee zijn aantal deelnames aan de Ronde op 41, een absoluut record. “Het was niet makkelijk vandaag, bij Paal21 kwam de mast langzaam naar beneden. Maar we zijn rustig gebleven hebben alles gestreken en de mast vervolgens weer omhoog gezet. Toen konden we verder, daarna was het eigenlijk best goed te doen. Het was een heerlijke Ronde, zowel op het water als op de kant.”

“De eerste twee edities was ik er niet bij, maar toen ik eenmaal meedeed wist ik dit is het. Dit wil ik ieder jaar doen. Als je het dan lang genoeg volhoudt dan pak je vanzelf het record. Ik vind het mooi, dus ben ik er ieder jaar bij.”

Als laatste over de finish
Dart 18 zeilers Pieter en Paul Terpstra, waren iets na zes uur ‘s avonds de laatste deelnemers die over de finish kwamen. Onder luid applaus van de bezoekers en met getoeter, van de op het strand staande tractoren, onthaalde wedstrijdleider Roel Swijnenburg de gebroeders. Vermoeid maar met een glimlach van oor tot oor reageerde de mannen enthousiast.

“Het was onze eerste Ronde om Texel en wat was het gaaf! We hebben zeehonden en prachtige natuur gezien. Het laatste stuk zijn we zelfs door de marine begeleidt naar de finish. Wat een fantastische ervaring!”

 

Fotografie Laurens Morel

FC7437F0-2116-4D86-9170-D3402B567D47 FC7437F0-2116-4D86-9170-D3402B567D47
99296FF2-DC60-43C9-A5A0-D23F4E04CB80 99296FF2-DC60-43C9-A5A0-D23F4E04CB80
F51EE00C-8EE8-4FA9-89D8-A832F45D6E25 F51EE00C-8EE8-4FA9-89D8-A832F45D6E25