Dit is het Nederlands Team voor Jeugd WK Den Haag 2022

Van 8 tot en met 15 juli in Scheveningen

SCHEVENINGEN - Van 8 tot en met 15 juli komen de beste jeugdzeilers van de wereld tot en met 18 jaar naar Scheveningen voor de 50ste editie van het Jeugd WK Zeilen. De olympisch zeilkampioenen van de toekomst nemen het tegen elkaar op in elf verschillende disciplines. Op dit Jeugd WK wordt Nederland vertegenwoordigd door een team van elf meisjes en jongens in acht van de elf disciplines.

Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is toernooidirecteur van zowel dit Jeugd WK als het ‘grote’ WK zeilen in 2023 in Den Haag. Wat is zijn ervaring met een Jeugd WK? ’Wat voor mij gold, en ik denk voor veel deelnemers aan dit toernooi, is dat je op het Jeugd-WK voor het eerst kennismaakt met de beste zeilers uit andere landen. Je bent natuurlijk heel nieuwsgierig naar hoe goed je leeftijdsgenoten uit andere landen zijn. Om tegen hen te kunnen zeilen en te zien wie echt de beste is, dat vond ik heel gaaf en het was een beslissend moment in mijn carrière. Het is een prachtige ervaring met blijvende herinneringen en nieuwe vrienden. Ik kijk in mijn rol uit naar wie de supertalenten van deze nieuwe generatie zijn en hoe ik die kan helpen. Met andere woorden, wie is de nieuwe Peter Burling of welke zeilster wacht misschien nog zo’n grote carrière als Marit Bouwmeester?


Nog meer aandacht voor de jeugd
Hoofdcoach Marc de Haas zeilde zelf het Jeugd WK in 1997 en heeft sindsdien het toernooi drie keer als coach meegemaakt. Sommige talenten doen voor het eerst mee en voor anderen is het al een tweede poging. Dus doelstellingen bepalen is maatwerk, per sporter verschillend.
 “Dit team heeft zich onlangs gekwalificeerd op de Dutch Youth Regatta. Dat is één evenement, alles of niks, onder druk. Daar leven ze heel erg naar toe en is best spannend. Daar is een sterk team uitgekomen en we hebben net een intensief trainingsblok achter de rug in Scheveningen. Varen op stromend water hebben we goed kunnen oefenen. Scheveningen is echt een gave plek om te racen. En het topzeilcentrum waar we nu gebruik van maken werkt natuurlijk inspirerend. Maar vergis je niet, deze talenten zitten ook allemaal in toetsweken en het mooie is ze doen het ook allemaal goed op school.”

“Op dit WK gaan ze veel ervaring opdoen tegen de beste zeilers en foilers van de wereld in hun leeftijdscategorie. Als je voor het eerst meedoet, kan het best spannend zijn. Anderen geef ik wat meer kans. Maar een podium in de jeugd is moeilijk af te dwingen. We willen vooral die intensiteit van de trainingen en de gedrevenheid terugzien. Het niveau is gestegen dat is zeker. We steken er als Watersportverbond veel meer energie in. We trainen vaker, zowel fysiek als op het water. Dat willen we terugzien.”

 

Video van trainingen, klik op WK Jeugd (https://youtu.be/vt6cWkpMFPk)

 

Op de foto:v.l.n.r. Marieke Jongens (coach), Jorien Hin, Vera Ter Horst, Olaf Ganzevles, Stijn Gast, Michiel van der Vorm, Linde Timmermans, Roos Wind, Daan Boekholt, Marc de Haas (Coach). Niet op de foto: Hidde van der Meer, Zara Rozeboom, Duuk van Hees

1A3CABD8-F8E5-4617-9280-F3CD5B6A18BC 1A3CABD8-F8E5-4617-9280-F3CD5B6A18BC