Coastal Rowing op Loosdrechtse plassen

Serie van 8 races voor Nationale titel

LOOSDRECHT- De KWV Loosdrecht organiseert zaterdag 25 juni voor de derde keer een wedstrijd in het kader van het Nederlands Kampioenschap Coastal Rowing op de Loosdrechtse Plassen. 

Coastal Rowing is – zoals de naam al aangeeft - roeien op ruwer water met golfen zoals grote open plassen, het IJsselmeer en voor de kust. Dit in tegenstelling tot glad roeien wat op kanalen, waar het water (spiegel)glad is plaast vindt.  

De techniek van het Coastal roeien is wel hetzelfde: er wordt geroeid in ‘gladde’ boten voorzien van rolbank, riggers en twee riemen (“scullen”).  Doordat de boten luchtkasten hebben en zelflozend zijn lopen ze niet vol als er golven overkomen en zijn ze onzinkbaar. Deze boten staan bekend onder de naam ‘Yole de Mer’. Het meest bekend is het type met vier roeiers en een stuurman, maar de “coastal skiff” een 1-persoons boot wordt steeds populairder.  

In 2022 wordt er door de KNRB een NK klassement georganiseerd met acht wedstrijden, waarvan de ploegen die het hoogste eindigen mogen deelnemen aan het WK wat dit jaar in september in Saundersfoot, Engeland gehouden wordt. 

De 8 wedstrijden waar gestreden wordt om de NK-titel zijn: Royal Pampus Cup in Muiden (KNZ&RV),  Hollandia Medemblik, SRV Coastal Cup in Scheveningen, Coastal Loosdrecht (KWVL), North Sea Coastal Cup in IJmuiden, Rotterdam Harbour Races in Rotterdam, Coastal wedstrijden in Katwijk en de IJmeer Coastal Challenge. 

Zaterdag wordt op Loosdrecht een baan langs 6 boeien gevaren met een lengte tussen de 4 en 6 kilometer Start en finish zullen voor de starttoren van de KWVL zijn en zichtbaar vanaf de wal. De wedstrijden beginnen om 10.30 en rond 15.30 uur is de prijsuitreiking in de sociëteit van de KWVL. De inschrijving staat open voor dames, heren en mixteams. Er zullen 7 dames en 8 heren boten aan de start verschijnen. Mix boten hebben zich nog niet gemeld. 

Streven van de internationale roeibond FISA en de Nederlandse KNRB is het ‘coastal rowing’ als breedte- en als wedstrijdsport verder te ontwikkelen en in 2028 zelfs Olympisch te maken. In het voorjaar van 2023 gaat bekend gemaakt worden of dit inderdaad werkelijkheid wordt.  

Al met al is Coastal rowing spectaculair om te zien en past bij de geografie van ons land met veel open water. Het heeft aantrekkingskracht op (oud-)roeiers die hun vaardigheden willen benutten onder extremere omstandigheden dan ze gewend zijn.  
Vanwege de veranderlijke wind, de korte venijnige golfslag en het vaak ‘knobbelige’ water zijn de Loosdrechtse Plassen prima roeiwater voor de coastal boten. Vandaar dat de KWVL nu ruim 300 roeiers telt, die hetzij recreatief hetzij wedstrijden roeien in zowel de Pilot Gigs als de Yole de Mers. 

 

F40E37E3-1905-4582-B2FC-4876F2675D4D F40E37E3-1905-4582-B2FC-4876F2675D4D