Steeler Yachts introduceert eerste elektrische trawler

Nederlandse scheepswerf maakt reuzensprong voorwaarts 

STEENWIJK- Steeler Yachts introduceert met trots de 61S Electric, ’s werelds eerste volledig elektrische en daarmee Ocean-going stalen trawler. Dit jacht heeft een volledig elektrische aandrijving, 180 kW lithium accupakket en een 75 kW generator. Het driedekker ’Flat floor Panorama Concept’ draagt daarenboven de titel van ruimste motorjacht in al zijn lengte aan bij.  Welk bewijs is er nog meer nodig dat ultra-comfort echt hand in hand kan gaan met duurzaamheid? 

De Steeler 61S Electric is gebaseerd op het ’single level living’ concept, waarvoor Steeler al beloond is met een European Powerboat of the Year award. ’’We hebben alles uit de kast gehaald op het gebied van accommodatie, comfort en luxe om zelfs de meest veeleisende watersporter ervan te overtuigen dat er onder de bootlengte van 20 meter echt zoiets bestaat als een villa op het water.
Een elektrische motor is aanzienlijk efficiënter dan een conventionele dieselmotor. Zelfs tijdens de laadperiode van de batterijen door de generator is de elektrische motor aanzienlijk zuiniger dan een traditionele dieselmotor,’’ aldus Hans Webbink, CEO van Steeler Yachts.

De machinekamer bevat een state-of-the-art aandrijfsysteem, bestaande uit een lithium-ion elektromotor. De accusets bestaan uit 18 containers, elk met 16 cellen, voldoende voor een actieradius van 4 uur varen. Op de golven van de oceaan zorgt een dieselgenerator voor de stroomvoorziening. De accu’s worden in twee uur opgeladen, zodat de generator slechts twee uur hoeft te werken tijdens een volle zeildag van 10 uur.
De Steeler 61S Electric is ook voorzien van zonnepanelen en twee windgeneratoren voor een permanente en natuurlijke stroomvoorziening. Met een dieselinhoud van slechts 3.000 liter heeft de 61S een transatlantische actieradius. 

Ongeëvenaarde ruimte 
Het ontwerp met drie dekkers maakt er een indrukwekkende verschijning van. Zijn silhouet wordt gevormd door de boeg en de gestroomlijnde lengte van de romp zelf. Voeg daarbij de naar achteren taps toelopende cabine in coupé-stijl, met de flying bridge die er bovenop uittorent.

Het principe van het triple decker ’Flat Floor’ ontwerp van de 61S is gebaseerd op de Steeler visie van ’single level living’, waarbij de eigenaar de volledige controle heeft over de salon, kombuis en master bedroom op het single level middendek, over de gehele lengte van voor naar achter, zonder trappen of hoogteverschillen.

Op het bovendek bevindt zich het stuurhuis met entertainmentruimte, vrij verbonden met het open achterdek. Op het benedendek bevinden zich twee gastenhutten, elk met een eigen badkamer.

 
Concept: Steeler Yachts b.v.
Exterieur ontwerp: Vripack
Interieur ontwerp: Vripack
Elektrisch systeem: Hydrosta

 

steeler-61-attEtude-15 steeler-61-attEtude-15
steeler-61-attEtude-14 steeler-61-attEtude-14
steeler-61-attEtude-07 steeler-61-attEtude-07
steeler-61-attEtude-05 steeler-61-attEtude-05