HISWA te water ontmoetingsplek voor bestaande- en nieuwe watersporters 

Watersportliefhebbers hebben beurs gemist 

LELYSTAD- Na twee edities die als gevolg van de Covid pandemie niet door konden gaan, kijkt iedereen die de watersport een warm hart toedraagt uit naar de HISWA te water. Voor veel ‘nieuwe’ watersporters zal het waarschijnlijk de eerste keer zijn dat zij deze watersportbeurs zullen bezoeken. De 37e HISWA te water wordt van 31 augustus tot en met 4 september 2022 gehouden in de Bataviahaven in Lelystad. 

Na twee jaar geen beurs is er alle reden om uit te kijken naar de grootste in-water boatshow van Noord-Europa. Online oriënteren is een goed alternatief gebleken, maar als je een boot wilt kopen wil je die uiteindelijk ook in het water zien liggen. Aan boord stappen en er doorheen lopen. Kijken en vergelijken om uiteindelijk een goede afweging te kunnen maken bij de aankoop van een boot. 

De HISWA te water is en blijft hiervoor de plek. In de Bataviahaven heb je keuze uit ruim 300 boten. Van zeil- tot motorboot. Van sloepen, tenders tot superjachten, maar ook een gevarieerd aanbod aan houseboten en multi-hulls. De gemiddelde lengte is 11 meter. 

Wie heeft het niet gemist: het lekker slenteren over de kades en steigers, waaraan de mooiste boten liggen die uitnodigen om te bekijken. Maar ook de sfeer die de HISWA te water zo kenmerkt. Dit begint al bij de entree. De ontvangstruimte is aanzienlijk vergroot en heeft als thema Toys and Tenders. Hier kun je allerlei noviteiten zien en zijn ook diverse boten te bewonderen. Gedurende de beurs wordt het nieuwe schip van de Stichting Vaarwens in 3D geprint. Op het model kan worden geboden  tijdens een speciale veiling en: de  opbrengst gaat uiteraard naar Vaarwens. Het originele schip van Stichting Vaarwens ligt in de haven en kan bezocht worden. 

Boot aan stroom 

Via de  entreetent  kom je  op de kades en steigers.  Op HISWA village staan weer verschillende watersport gerelateerden bij elkaar en heb je prachtig zicht over de gehele haven.  Direct onder de kade is ‘Boot aan stroom’ gesitueerd  waar  de bezoeker alles te weten kan komen over elektrisch varen.  Experts van de Stille Boot beantwoorden alle vragen. 

Het grootste jacht is 70 voet en ligt afgemeerd aan de VIP Boulevard.  Hollands Vakmanschap is hier de rode draad. ‘’De Nederlandse jachtbouw is iets waar we  trots op kunnen zijn, vandaar een prominente plek op de HISWA te water,’’ aldus HISWA te water directeur Arjen Rahusen die in de aanloop naar de beurs heeft gemerkt dat de exposanten weer dolgraag naar Lelystad komen. Het face to face contact met bezoekers, maar ook collega’s uit de branche, heeft men zichtbaar gemist de afgelopen twee jaar. 

Een zorg is en blijft de beschikbaarheid van boten. Veel werven kampen door allerlei leveringsproblemen met stagnatie in de productie c.q. bouw, waardoor modellen die men wil laten zien niet op tijd klaar zijn. Dit betekent dat sommige exposanten noodgedwongen met minder boten op de beurs zullen liggen. 

Nieuwe contacten 

‘’Dit geldt voor ons ook. We vinden het toch belangrijk om ons gezicht op de HISWA te water te laten zien. Online ben je qua klanten vaak in dezelfde vijver aan het vissen. Via deze beurs kom je in contact met nieuwe relaties. Mensen die je product nog niet kennen en daar via het bezoek aan de HISWA mee in contact komen. Dus een belangrijke reden om mee te doen,’’ aldus Alexander Jonkers, eigenaar van Jonkers Yachts. 

‘’We zijn een Nederlandse jachtbouwer voor vooral een buitenlands publiek,’’ zegt Igor Kluin van Vaan Yachts. ‘’Dus eigenlijk is het niet super logisch dat we op de HISWA aanwezig zijn. Toch willen we graag laten zien dat we een Nederlands bedrijf zijn en het is de eerste keer dat we daadwerkelijk met een boot op een beurs liggen. In 2019 hadden we een tent op de steiger met een schaalmodel. En nu ligt de Vaan R4 in het water. We hebben een nieuw- en onderscheidend product. We bouwen toercatamarans van gerecycled aluminium, dus duurzaam, maar die ook nog eens heel goed zeilen. Deze boot is ontworpen door en voor echte zeilers. Wie dat aanspreekt moet echt komen kijken in Lelystad.’’ 

Contact moment

Volgens Harrold van Asselt van Raymarine is de HISWA te water een belangrijk contact moment met de eindgebruikers, de watersporters, en de dealers. ‘’Dat hebben we waanzinnig gemist de afgelopen twee jaar. We hebben net de systeemcheckdagen gehad en daar zie je vooral onze bestaande relaties. De harde kern die altijd komt. Op de HISWA ontmoet je nieuwe aanwas die bijvoorbeeld informatie willen over de nieuwe Cyclone radar. Of over DockSense Control, dat we op de beurs zullen demonstreren. Het wordt wat ons betreft een leuke, actieve beurs.’’ 

In-water uitgebreid 

Dat de exposanten met minder modellen komen, heeft verder geen invloed op het aantal boten en schepen dat op de HISWA te water te bewonderen is. Om alles een ligplaats te kunnen geven is het in-water gedeelte van de beurs zelfs uitgebreid.  

“We gaan voor het eerst de haven pier bij de beurs betrekken. Daar liggen normaliter de charterschepen. De extra ruimte gaan we gebruiken voor de sloepen, motorboten, de multi-hulls maar ook de grote jachten. Aan de pier komt de driemaster de Stedemaeght te liggen, als een drijvend VIP-restaurant. We hebben tijdens de laatste beurs gemerkt dat er behoefte is aan een plekje waar bezoekers, maar ook exposanten met relaties even rustig kunnen zitten. Je kunt hier ook de aankoop van je nieuwe boot vieren.’’ 

Prominent is het aanbod aan houseboten. Niet vreemd, want  ‘wonen op het water’, recreatief of permanent  is enorm populair.  Diverse bouwers, maar ook jachthavens met ligplaats voorzieningen,  laten zien wat de mogelijkheden zijn  om te kopen of verhuren.  

In het  outboard segment  zijn de belangrijkste merken  waaronder  Honda, Yamaha, Mercury en Suzuki weer aanwezig in Lelystad.  ‘’In de Tenders en sloepen zien we veel nieuwe merken en modellen,’’ aldus salesmanager Alex Hoeve. ‘’Voor de zeilliefhebbers zijn er diverse  dagzeilers, maar ook jachten waarmee  je  de wereld kunt  verkennen. Het 3D printen van boten is te zien in de stand van de Sloepmakerij.’’ 

Nieuwe bezoekers 

Voor veel nieuwe watersporters zal het mogelijk de eerste keer zijn dat ze een watersportbeurs bezoeken. De organisatie van de HISWA te water speelt hierop in door bezoekers niet alleen te inspireren maar bovenal te informeren in de breedste zin. 

In het Podium  aan het water is dagelijks een gevarieerd programma met opnames van de Vaarplezier Podcast,  de Varen doe je Samen Quiz,  workshops, lezingen van  de Stichting Vaarwens, muziek en  de uitreikingen van diverse verkiezingen, zoals de Boot van het Jaar  en de Publiekslieveling.  Op woensdagmiddag wordt een nieuwe reddingsboot van de KNRM gedoopt: uit de Van Wijk klasse. 

Op het demoplein, vlak bij het Podium aan het water, worden allerlei demonstraties gegeven met betrekking tot onder meer onderhoud van boten. Er is ook een Veiligheidsplein waar onder meer de KNRM aanwezig is en Vaarplezier. Het is gesitueerd op de plek waar in voorgaande jaren de Optimist on Tour was. Een mooie plek ook als je even wilt suppen of zeilen. Of met een Talamex rubberboot wilt varen. Zeilschool Pean zal hier te vinden zijn. 

‘’Door alle extra activiteiten en alle boten die je kunt bewonderen, kun je zo een dag vermaken op de HISWA te water,’’ aldus Arjen Rahusen.  

Varen doe je Samen! is waarschijnlijk met het onderzoek vaartuig Hydrograaf aanwezig. Dit schip wordt gebruikt om de zeebodem in kaart te brengen. 

Via allerlei  social  media-kanalen zal dagelijks verslag worden gedaan van het belangrijkste nieuws. De bekende botenexpert Epco Ongering laat via Watersport-TV primeurs zien, spreekt met exposanten en bezoekers en is alle beursdagen op de steigers en kades te vinden.   

De  37e HISWA  te water  gooit op 31 augustus 2022 de trossen los.  De beurs is woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur. Aan het einde van iedere beursdag is het in overleg met exposanten mogelijk om proef te varen. 

Wie van plan is de watersportbeurs te bezoeken, wordt geadviseerd om voor de laatste stand  van zaken de site  www.hiswatewater.nl  (http://www.hiswatewater.nl ) te raadplegen.  

  

 

12F3AA53-61E7-4498-BD7F-8FDCB82EEE3A 12F3AA53-61E7-4498-BD7F-8FDCB82EEE3A
B32D3E80-214E-4599-A254-5B7B7098416E B32D3E80-214E-4599-A254-5B7B7098416E
15596913-132D-44E9-8280-C0283DF46DC5 15596913-132D-44E9-8280-C0283DF46DC5
0BCEF510-C569-41A9-AAEF-1A282A8632C5 0BCEF510-C569-41A9-AAEF-1A282A8632C5
BC12942E-DED3-4C97-9F80-3149B475132E BC12942E-DED3-4C97-9F80-3149B475132E
AB42E5F2-44DE-445E-B227-F5B980D18DB7 AB42E5F2-44DE-445E-B227-F5B980D18DB7