Redders denken mee over nieuwe reddingsboot

BLANKENBERGE- Een al jaren gekoesterde wens van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR) is om een reddingsboot te ontwerpen die geheel aan haar eisen voldoet. Na bijna 40 jaar ervaring en meer dan 5000 reddingen op zee weten ze bij de VBZR maar al te goed wat ze nodig hebben.

Geen exacte kopie van bestaande reddingsboten, maar tot in de details werd gezocht naar de beste oplossingen voor de omstandigheden waarin de reddingsboot zal worden ingezet. Samen met een deskundige werkgroep binnen de VBZR ontwikkelt de Nederlandse werf Habbeké Shipyards uit Hoorn, een nieuwe boot. Habbeké is bekend bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, ontwikkelaar en bouwer van o.a. de Valentijn-klasse reddingsboten. De werf is onlangs met de bouw van het casco voor de VBZR-reddingsboot gestart.

De ervaring en vakkennis van de redders, die gedurende ondertussen meer dan 5000 interventies werd opgedaan, zorgt voor inbreng van onschatbare waarde. Samen met de expertise van de architecten en ingenieurs van Habbeké Shipyards werd gezocht naar het ideale ontwerp voor de nieuwe reddingsboot.

De nieuwe reddingsboot moet een optimale combinatie zijn van factoren die de redders in alle weersomstandigheden veiligheid en comfort bieden. Daarenboven moeten de eigenschappen van een snel, handig en technisch werkschip er ook in verwerkt zijn.

Tijdens de ontwerpfase werden heel veel nieuwe en oude ideeën vergeleken. Talrijke vergaderingen en aanpassingen van de tekeningen zorgden voor een ontwerp dat op ware grootte kon worden gebouwd: een ’mockup’.

C617C017-553B-4D26-A1E2-517136ED571E C617C017-553B-4D26-A1E2-517136ED571E