Uitputtingsslag voor Ysbrand Endt en Frans Budel tijdens Globe40

Ysbrand Endt zeilt momenteel de Globe40, een race rond de wereld, en doet vanuit Mauritius verslag aan Watersport.tv. De professionele zeiler heeft een uitputtingsslag achter de rug, na een lange etappe waarin de natuur hem en zijn mede-schipper Frans Budel werkelijk alles voor de voeten wierp.

In 36 dagen zeilden zij op de Sec Hayai, de oudste boot van de vloot, van Kaapverdië naar Mauritius en eindigden ze als tweede. Een knappe prestatie in uiterste weersomstandigheden, van de brandende zon en geen wind tot hoge golven, storm en bliksem.

Ysbrand Endt: ”Met betrekking tot offshore zeilen zijn er twee belangrijke zaken die mensen vaak vergeten. Als je buiten bent, moet je ten koste van alles voor jezelf kunnen zorgen. Er is op korte termijn geen hulp van anderen te verwachten, zoals op het land met betrekking tot ambulances, politie of brandweer. Dit betekent dat je constant moet nadenken over elke stap die je zet, elke handeling die je uitvoert en elke keuze die je maakt. Je kunt gewoon geen beslissing nemen zonder rekening te houden met eventuele gevolgen, omdat dit je race kan beëindigen, of erger nog, je leven kan beëindigen.” De ervaren zeiler deelt zijn tips voor een zo comfortabel mogelijke langdurige reis op zee.

Comfort

Comfort is volgens Endt van groot belang voor het behalen van succes tijdens een race als deze. ”Als je langere tijd offshore vaart, leef je soms tot wel 48 uur in je zeilpak. Je slaapt er in, je eet erin, je zeilt erin. Het helpt enorm als je dan weet dat je van top tot teen droog blijft, zonder kleine lekkages langs je armen, hoofd of laarzen, en dat je je erg gemakkelijk kunt bewegen. Daarvoor draag ik de Aegir Ocean Jacket & bijbehorende Aegir Trousers van Helly Hansen, die niet alleen beschermen tegen vocht, maar ook tegen kou”, aldus Endt. Zijn volgende tip is om niet te bezuinigen op gewicht, als het gaat om kleding. Neem voldoende en gevarieerde sets mee: ”Het is onverteerbaar om er tijdens een lange reis als deze achter te komen dat je niet genoeg droge sokken bij je hebt”.

Om met de hoge emotionele en fysieke inspanningen op het water om te kunnen gaan, heeft Ysbrand zijn eigen methodes om te relaxen. Hij probeert ten minste één keer per dag tien minuten te mediteren. Door dagelijks zijn hoofd leeg te maken en zijn spieren volledig te ontspannen kan hij beter met de eenzaamheid en intense condities op zee omgaan.

 

 

 

IMG_2902 IMG_2902
DSC_0013 DSC_0013
IMG_6135 IMG_6135
DSC_0068 DSC_0068