Team DutchSail – Janssen naar Barcelona voor Grand Final

in spectaculaire 69F boot

BARCELONA- De komende drie weken wacht de zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong een fulltime programma in de spectaculaire 69F boot. Door de winst in de Youth Foiling Gold Cup Act 4, afgelopen augustus, plaatste het Nederlandse mixed team zich net als vorig jaar voor de Youth Foiling Gold Cup Grand Final.

Dit finale weekend wordt gevaren van 3 tot 6 november in Barcelona. Om optimaal aan de start te verschijnen is het team vanaf deze week neergestreken in Palma de Mallorca. Hier worden achtereenvolgens een tweetal Grand Prix events gevaren.

Van 21 t/m 23 oktober zeilt Team DutchSail de 69F GP 4.1 en van 27 t/m 29 oktober de 69F GP 4.2. Voorafgaand aan beide GP’s zijn er aantal trainingsdagen. Naast de vaste kern met Cas van Dongen, Ismene Usman, Elliot Savelon en Scipio Houtman is ervoor gekozen om deze trainingsblokken ook nieuwe mensen mee te laten draaien.

Jong Nederlands talent
Door de toevoeging van de 18-jarige Jella-Rike Spijkervet aan het team voor de eerste week van dit trainingskamp wil DutchSail meer dames de kans bieden om ervaring op te doen.
Cas van Dongen: “Vanuit het programma willen we graag ook meer jonge Nederlandse dames de mogelijkheid bieden om ervaring op te doen in de high-performance monohull foilen. In dat kader is deze week Jella-Rike mee en komt er ook volgende week iemand mee. Daarnaast zorgt de continue verandering van de groepssamenstelling ook voor een verfrissende dynamiek, nieuwe inzichten en voorkomt het dat je in dezelfde patronen blijft hangen.”
 
Voor Jella-Rike, student geneeskunde en sinds dit seizoen zeilend in de Nacra17, is deze trainingsweek een onwijs mooie kans. “Het foilen is zo’n nieuw aspect aan het zeilen. Het is super technisch en maakt het spelletje tien keer zo ingewikkeld, dat vind ik echt onwijs gaaf. Dat ik deze week op de positie van flight controller ervaring op kan en mag doen bij Team DutchSail is echt een unieke kans. Ik kijk echt uit naar de samenwerking en het samenspel met drie mensen op deze vliegende boot. Ik ga er alles aan doen om er het maximale uit te halen.”

Coach Houtman 
De van een schouderblessure herstellende Scipio Houtman zal de coaching op zich nemen. “Ik had graag zelf weer willen zeilen, maar helaas is mijn schouder nog onvoldoende hersteld. Hopelijk kan ik in deze coachrol toch van meerwaarde zijn voor het team en bijdragen aan een optimale voorbereiding op de Grand Final. Vanaf volgende week is Pieter-Jan (Postma red.) er ook weer bij als coach.”

 

Over DutchSail
DutchSail is een non-profit stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel daarvam is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines.
 
DutchSail spant zich tevens in om de innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Op dit moment is DutchSail actief betrokken bij de volgende campagnes: Team DutchSail – Janssen de Jong; Rotterdam Offshore Sailing Team.


Foto: Kevin Rio / 69F media

E4EB97A5-BD70-40C4-BE25-E9BE59D6CD8F E4EB97A5-BD70-40C4-BE25-E9BE59D6CD8F