3D modellen moeten Nederlandse wind- en kitesurfers naar goud helpen

Nieuwe foilende klasse in Parijs 2024

SCHEVENINGEN- Drie gouden windsurfmedailles behaalde Nederland de afgelopen drie Olympische Spelen. Een heel mooi en bijzonder track record. Voor 2024 is deze klasse echter vervangen door de foil, een draagvleugel die vast zit onder het board en deze uit het water tilt. Ook de nieuwe olympische discipline kitesurf, maakt gebruik van de foil. Hoe zorgen wij ervoor dat wij onze succesreeks in het windsurfen voortzetten en in het kitesurfen starten? 

Het Watersportverbond werkt al jaren nauw samen met het Sailing Innovation Centre aan onderzoek en innovatieprojecten die de kans op succes van onze nationale selectie in het zeilen, kite- en windsurfen, TeamAllianz, moeten vergroten.

Zo is er ten aanzien van het foilen een consortium opgezet waar, naast het Watersportverbond en Sailing Innovation Centre, een freelance Sport Scientist, NOC*NSF en de Haagse Hoge School deel van uitmaken. Samen ontwikkelen deze partijen een 3D dynamisch biomechanisch model, die met behulp van sensoren de bewegingen en krachten in het foilen inzichtelijk maken. Aan de hand van dit model kunnen technieken en houdingen op het board geoptimaliseerd worden. 


Hogere snelheden

Met de foil worden namelijk veel grotere snelheden behaald. Dat heeft grote gevolgen voor de atleten ten aanzien van hun fysiek en zeiltechnieken. Ze staan niet meer op een board dat direct op het water ligt, ze balanceren zichzelf en hun board bovenop de foil die in het water zit. En dat terwijl ze met 30 – 65 km/h over het water scheren.

Met de metingen worden de houdingen, posities en bewegingen van de atleten in 3D vastgelegd. Vervolgens worden deze gerelateerd aan de snelheden die worden behaald en de krachten die er op de atleet spelen. Met deze modellen kan worden bepaald wat de hoogste snelheid is met een techniek die je lang vol kan houden, het minste energie kost en waarbij de kans op blessures zo klein mogelijk is.
  

Eerste metingen 

De komende weken worden de eerste metingen met sensoren uitgevoerd in de Proeftuin op de Noordzee, het nautische testgebied voor de haven van Scheveningen. Uit de metingen zal blijken of de sensoren de omstandigheden op zee aan kunnen, of de datavergaring en -opslag werkt en of de uitkomsten valide en betrouwbaar zijn. Niet eerder zijn er soortgelijke metingen in het windsurfen en kitesurfen op zee uitgevoerd.

Blijken de metingen succesvol, dan is de eerste stap naar het dynamische biomechanische model gemaakt. De inzichten die het model leveren in lichaamshoudingen en techniek zullen direct van waarde zijn voor de atleten, coaches en de medische staf. Zij kunnen daar in de dagelijkse trainingspraktijk mee aan de slag, met als doel: Nederlands succes in Parijs 2024. 

Over het Sailing Innovation Centre

Het Sailing Innovation Centre staat voor innovaties in de zeilsport. De Nederlandse prestaties in de zeilsport én de belangstelling voor de zeilsport staan centraal. Wij verbinden de vragen uit de zeilsport aan het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. Zo stimuleren we tegelijkertijd de bedrijvigheid in de haven van Scheveningen. Kortom: meer medailles, meer mensen de zeilsport laten beleven, én meer business.

346D6984-8C66-47CA-A47B-F2FDFD29ACE1 346D6984-8C66-47CA-A47B-F2FDFD29ACE1