Varen in de winter is een bijzondere ervaring

De seizoenen vervagen ook in de watersport

HEEG- Door klimaatverandering, zachtere winters, moderne schepen, betere uitrusting en goede kleding kan in principe het jaar rond gevaren worden. Varen in de winter vraagt wel wat extra voorbereidingen. Maar dat weegt niet op tegen de bijzondere ervaring van het op het water zijn op een mooie winterdag.

Varen in de winter. Het was voor veel booteigenaren jarenlang ondenkbaar. In oktober ging de boot uit het water om van een lange winterslaap te genieten. Pas tegen april werd er weer aan varen gedacht en de boot van stal gehaald. Hoe anders is het tegenwoordig. Je ziet aan het einde van het watersportseizoen steeds vaker dat eigenaren geen haast hebben om hun boot in de winterstalling te zetten. Of er voor kiezen om de boot gedurende de winter in het water te laten liggen. Zodat op een mooie winterdag gevaren kan worden. En het winter zonnetje hoeft maar even te schijnen en op social media komen de vaarfoto’s voorbij.

Wintervaren

Of het door de klimaatverandering komt, dat laten we maar in het midden. Feit is wel dat de afgelopen winters ronduit zacht waren. En dat je dus prima had kunnen varen. Er wordt gezegd dat het wintervaren wel wat meer voorbereidingen vraagt. Dat je bijvoorbeeld goed het weerbericht in de gaten moet houden, maar dat geldt natuurlijk ook als je zomers het water opgaat. We kunnen ons voorstellen dat je wel zorgvuldig een kledingkeuze maakt. Een extra warme trui en jas, muts en handschoenen meeneemt. Als je aan boord koud bent geworden, dan is het lastig om weer warm te worden.

In de winter zijn de vaardagen korter. Het wordt sneller donker. Ga je varen, zorg er dan altijd voor dat de boot goed verlicht is, maar ook dat je extra verlichting aan boord hebt. Bekijk de aflevering over verlichting in Vaarplezier de serie (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3839314/nieuws/vaarplezierde_serie___verlichting_van_schepen.html?page=0). ‘s Winters krijgt de boot het in veel aspecten zwaarder te verduren dan zomers. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de lagere temperatuur. Dus zorg dat de motor winterproef is en neem voldoende brandstof, gas en (warm) water mee.

Thuisblijvers

Het dragen van een reddingsvest is altijd aan te raden, zeker als u aan dek bent of ergens moet afmeren. In de winter is de watertemperatuur veel lager dan zomers. Pas op voor natte, gladde steigers en ga liever niet alleen varen. Laat de thuisblijvers weten dat je gaat varen en wat jouw vaarplannen zijn en zorg dat je bereikbaar bent, telefonisch of via de marifoon.

Bij koud weer verbrandt het lichaam veel meer calorieën dan bij warm weer, omdat er veel warmte verloren gaat. Daarom is het belangrijk om voldoende te eten tijdens de boottocht. Hiermee wordt de kans op vermoeidheid en concentratieproblemen aanzienlijk kleiner. Vooral voedzaam en warm eten heeft de voorkeur. Koffie, thee en andere warme dranken zijn onmisbaar om het niet koud te krijgen aan boord.

De meeste vaarwegbeheerders hanteren in de wintermaanden voor bruggen en sluizen andere bedieningstijden. Meestal gaat het winterschema in per 1 november, maar dit kan dus verschillen. Je kunt deze tijden vinden in de Wateralmanak of op vaarweginformatie.nl. Hou hier goed rekening mee in je reisvoorbereiding zodat je niet vast komt te liggen voor een brug of sluis. 

Een mooie winter gewenst met veel vaarplezier.

0655DBB9-B41B-4C60-8B19-D426F3BC8DA0 0655DBB9-B41B-4C60-8B19-D426F3BC8DA0
283E994B-25CA-4897-B1BE-96DEE7223F22 283E994B-25CA-4897-B1BE-96DEE7223F22
6DBBEC5B-8BF6-4ED7-AF49-37607A0DC79E 6DBBEC5B-8BF6-4ED7-AF49-37607A0DC79E