Elektriciteit op jachthavens kost ook geld

Oproep aan booteigenaren

AALSMEER- Elektrische kachels die in voor-en najaar dag en nacht de boot verwarmen. Koelkasten die ook al is er lange tijd niemand aan boord de drankvoorraad koelen. Je ziet op jachthavens veel boten continue aan de walstroom liggen. In een tijd waarin de energieprijzen buitensporig hoog zijn beraden steeds meer jachthavenbeheerders zich over maatregelen.

Met onze redactieboot liggen we in een verenigingshaven waar elektriciteit, maar ook water is ingegrepen bij het liggeld. Maar de vraag is hoe lang nog. Met de huidige energieprijzen is het bijna vanzelfsprekend dat het verbruik verrekend zal en moet worden. Op havens waar je al apart moet betalen voor het elektriciteitsverbruik zie je dat de tarieven zijn of worden aangepast.

Bart Kempers van Kempers Watersport in Aalsmeer heeft een vlog (https://youtu.be/aUaHl-R6g7w) gemaakt waarin hij een oproep doet aan zijn ligplaatshouders om bewuster om te gaan met energie nu de prijzen de pan uitvliegen. ’’We willen niet verdienen aan het stroomverbruik van onze ligplaatshouders,’’ aldus Kempers die met een aantal tips hoopt op een positieve gedragsverandering. ’’Veel schepen hebben een boiler met een elektrisch warmte-element en continue verwarmen kost ontzettend veel energie. Als je de hele week aan het werk bent en de boiler is maar aan het verwarmen, dan is dat verspilde energie. Zet de boiler uit als je niet aan boord bent. Uitzetten geldt ook voor de koelkast. Een hele belangrijke stroomverbruiker, dat is een radiatorkachel. Stel dat je een kachel van 2000 watt, dat is 2 kilowatt, dagelijks 10 uur aan hebt. Dan ben je maandelijks al snel veel geld kwijt. Gewoon zonde.’’

Ben je voor langere tijd niet aan boord trek de walstroomkabel eruit. Op sommige havens is dit zelfs vanwege brandgevaar een voorschrift. Of zet in ieder geval energie verslindende apparaten uit. 

 

 

IMG_9353 BROUWERSHAVEN IMG_9353 BROUWERSHAVEN