Holland Vaart gooit trossen los in Groningen

Eerste aflevering online op 15 december 

VEENDAM- Op 15 december gaat de eerste van vier nieuwe afleveringen van de serie Holland Vaart (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/holland%20vaart) online. De crew van Watersport-TV was afgelopen zomer voor opnames onder meer in Groningen, maar ook in Friesland. Naast het belichten van de mooiste plekjes om te varen en verblijven, vinden spontane ontmoetingen plaats met mede-watersporters en staat de watersportbeleving centraal. 

De eerste aflevering start in Veendam, waar we aan boord van de motorboot van Leonard Teerling stappen en in een konvooi meevaren naar Stadskanaal en Ter Apel. Leonard verkent en inspecteert onder meer voor de ANWB de vaarwegen voor de pleziervaart. Met zijn bevindingen en tips worden de bekende vaarkaarten jaarlijks bijgewerkt. Daarnaast is Leonard promotor van de Tasmanroutes. 

Wat opvalt aan de vaarwegen is dat ze zo recht zijn. Bij het bezoek aan het Koloniaal museum in Veendam legt directeur Hendrik Hachmer uit waarom dat zo is, de oorsprong van de kanalen ligt in de ijstijd zo legt hij uit.  

Vrachtscheepje

Een vrachtscheepje dat veel op de kanalen heeft gevaren is de Groninger steil-steven Jatrie dat als museumschip in Stadskanaal ligt. Het werd in 1930 gebouwd in opdracht van de familie Davids. Er staat een bijzondere Brons motor in en daar weet Jaap Duit alles over te vertellen. 

Nu we toch zijn afgemeerd in Stadskanaal, is dit een goede reden om ook een bezoek te brengen aan Museumspoorlijn STAR waar Lars Blauw een van de pronkstukken laat zien. 

Na een stap terug in de tijd met de stoomtreinen vervolgen we varend in konvooi onze vaartocht richting Ter Apel. We moeten eerst nog even door de sluis. Tijdens het schutten spreken we met een van de jonge sluiswachters, maar ook met een motorbootvaarder die zomers de drukte in Friesland ontvlucht en heerlijk wekenlang in Groningen vaart. 

In Ter Apel nodigt een steiger op loopafstand van het klooster uit om af te meren. We krijgen een rondleiding van directeur Margriet van Klinken.  

Na een aantal uren varen is het fijn om de benen te strekken. In Westerwolde heb je kilometerslange wandelroutes. Bij de kabelbaan over de beek De Ruiten Aa hebben we afgesproken met Henk Osterhuis, organisator van diverse wandelevenementen. 

De eerste aflevering wordt afgesloten met een kanotocht over de Ruiten Aa. De volgende afleveringen van Holland Vaart gaan respectievelijk online op 29 december 2022, 12 en 26 januari 2023. 

Holland Vaart wordt mede mogelijk gemaakt door ZO! Groningen, EOC Verzekeringen, i-Marina, Vetus, Aquatec Industries BV, Bootschappen.nl en Waterland van Friesland. 

 

 

 

FB996DFD-5806-4DD1-A10C-C4227A6FC8A8 FB996DFD-5806-4DD1-A10C-C4227A6FC8A8
130D87A2-774C-451D-A434-1DC0E137356F 130D87A2-774C-451D-A434-1DC0E137356F