Column Steven Tolhuijs...'Balen'

Steven Tolhuijs is eigenaar van jachtexpertise bureau Keurmijnboot.nl (https://keurmijnboot.nl/keuring/?qcid=11704502551&gclid=CjwKCAiA_6yfBhBNEiwAkmXy51B-UdRVvNp7-t8NKiY6zQaO8ISUTp2F7LelrOj6pko_CX5fSw0cqRoCtV8QAvD_BwE) en columnist van Watersport-TV. Beroepshalve komt Steven aan boord van de meest uiteenlopende boten om onder meer aankoopkeuringen te doen. En dat levert genoeg leerzame anekdotes op.

Op het moment van schrijven is het 30 december. Zoals bij zovelen is dit ook voor mij een periode van bezinning en betrekkelijke rust. Na wederom een hectisch jaar in de watersport is het ook wel even fijn om wat rust te nemen en na te denken over wat er allemaal is gebeurd. En, over wat er allemaal weer zou kunnen gaan gebeuren aankomend jaar. 

Kijkende naar de botenmarkt is deze eindelijk wat aan het afkoelen en wat mij betreft komt dit geen moment te vroeg. Afgelopen zomer zaten we met wachttijden van meer dan 5 weken. Ondanks dat ik uiteraard erg dankbaar ben voor elke keuring die ik mag doen is dat geen gezonde situatie. Het zorgt ervoor dat mensen zonder keuring een boot kopen, al dan niet onder druk van een eventuele verkopende partij. Dit is allemaal logisch, ieder komt op voor zijn eigen belang. Maar, ik vind wel dat we het een beetje samen moeten doen in de watersport. En inmiddels kunnen jullie zien in mijn voorgaande columns dat ik veiligheid erg belangrijk vind. Veiligheid boven alles. En in een overspannen markt is dat vaak 1 van de dingen waaraan voorbijgegaan wordt. 

Een verhaaltje over de overspannen markt ter afsluiting van het jaar; Een klant van mij koopt een motorsloep en nodigt mij uit om deze te gaan keuren. In het voortraject blijkt al dat er geen btw-verklaring aanwezig is. Op zich voor een sloep te overzien, je gaat er tenslotte niet mee de zee op. Maar, het betekent wel; een sloep met een verhaal. Dit tast de commerciële waarde aan. Heel veel communiceren met de eigenaar levert niks op. Daarnaast is de boodschap, voor jou 10 anderen. Wat ook gewoon klopt. 

Dan maar door zonder BTW verklaring. Nu moet er gekeurd gaan worden. Maar waar gaat dit schip dan te water en/of in de kraan. Het is december dus dat maakt het nog wat lastiger. Uiteindelijk besluiten koper en verkoper dat de koper een trailer regelt en dat de boot bij een helling eruit getrailerd gaat worden. Het adres is doorgegeven dus we gaan op weg. 

Eenmaal aangekomen, blijkt dat koper een verkeerde trailer heeft geregeld. Op zich niet zo vreemd, als je dit niet elke dag doet. Dus er staan ineens een aantal mannen, mezelf incluis, beteuterd te kijken naar een sloep die niet uit het water kan. Vervolgens is het zo, dat het die nacht zo hard heeft gevroren dat er niet meer gevaren kan worden, dus uitwijken gaat ook niet meer lukken. Conclusie; deze boot gaat niet meer gekeurd worden. We gaan onverricht ter zake huiswaarts. 

Uiteindelijk hebben veel mensen kosten gemaakt en is de boot niet aan deze persoon verkocht. Wel is de boot de dag erna in consignatie gegeven aan een handelaar die er meerdere klanten voor heeft. Een zure appel voor mijn opdrachtgever. Hij heeft zich door de druk op de markt in bochten gewrongen om zijn droom waar te maken en dit is niet gelukt. Wel is een keurmeester ingehuurd en zijn er kosten gemaakt voor een trailer. Balen! 

Hopelijk is 2023 een jaar waarin we met zijn allen lekker gaan varen. Ook hoop ik weer watersporters te mogen helpen met hun aankoop. Het zou alleen fijn zijn als er iets minder druk op het geheel zit, zodat we elkaar de ruimte kunnen geven voor een goede voorbereiding en een ontspannen aanloop naar de aankoop en overdracht van je boot. 

Lieve mensen, een voorspoedig 2023 én, wees een beetje lief en verdraagzaam naar elkaar.

Steven

Scherm­afbeelding 2022-12-31 om 10.54.03 Scherm­afbeelding 2022-12-31 om 10.54.03