AIS Transponders dragen bij aan veiligheid op het water

Alle informatie over andere schepen op het scherm

EINDHOVEN- Het gebruik van een AIS transponder aan boord van pleziervaartuigen is de laatste jaren sterk toegenomen. Naast dat de aanschafkosten lager zijn geworden, is een belangrijke reden om tot aanschaf over te gaan dat een AIS transponder bijdraagt aan de veiligheid. Op het scherm zie je alle schepen op hetzelfde vaarwater waar jezelf vaart. De koers en snelheid die zij varen en ook de scheepsnaam.

Noodzakelijke informatie om eventueel je eigen koers te verleggen of de snelheid aan te passen voor een veilige passage. Met de scheepsnaam op je scherm is het oproepen van een ander schip erg eenvoudig.

De prijsvriendelijke Quark-Elec QK-A51T transponder (https://www.smartmarine.nl/p/quark-elec-a051t-ais-transponder) is onder meer voorzien van Wifi. Ideaal om te gebruiken op meerdere schermen. Met AIS op je iPad onder de buiskap of op je laptop aan de kaarttafel, het kan allemaal en tegelijk. De EM TRAK transponders (https://www.smartmarine.nl/c/producten/ais-transponders) hebben zich al langer bewezen als kwalitatieve- en hoogwaardige apparatuur. De EM TRAK 5 watt SODTMA modellen hebben altijd een vrij kanaal en zijn uitermate geschikt voor zeer groot water. 

De AIS transponder heeft, in tegenstelling tot de AIS receiver, ook een GPS antenne (nodig). Deze geeft je positie door in het AIS signaal. Afhankelijk van type en bouwmateriaal van je boot is deze antenne intern of extern. 

De positie van de AIS antenne heeft invloed op je zendbereik. Hou hier rekening mee tijdens de montage en maak de juiste afweging. ’’Wij adviseren voor het beste resultaat om voor je transponder een eigen antenne toe te passen. Daarin tegen heeft een AIS/VHF splitter het montagegemak als voordeel,’’ aldus Hans Christiaan van Smartmarine.

Voor het gebruik van AIS transponders is het basiscertificaat marifonie verplicht. 

 

Bron: Smartmarine (https://www.smartmarine.nl)

 

 

image image
Screenshot_AIS transponder-Em Trak- Quark-elec Screenshot_AIS transponder-Em Trak- Quark-elec
P1014364 P1014364
P6260156 P6260156