Team Holcim-PRB wint Leg One van The Ocean Race (+ video)

VO65's zaterdagmiddag in Cabo Verde verwacht

CABO VERDE- Het onder Zwitserse vlag varende team van Kevin Escoffier heeft de openingsetappe van The Ocean Race gewonnen met daarachter een strijd om de tweede plaats met 11th Hour Racing Team en Team Malizia.
 

Schipper Kevin Escoffier, een veteraan van The Ocean Race, stuurde zijn IMOCA over de finishlijn bij Mindelo, Cabo Verde net na 01:00 lokale tijd op zaterdagochtend, om Leg One van The Ocean Race te winnen. Team Holcim - PRB deed over de etappe vanaf Alicante van 5 dagen, 11 uur, 1 minuut en 59 seconden.

Escoffier en zijn team leidden het grootste deel van Leg One. De winnende zet kwam in het midden van een intens tacking duel op de tweede dag en nacht van de race, waarbij Holcim-PRB en 11th Hour Racing Team zigzaggend hun weg baanden langs de Spaanse kust, tegen de tanden van een felle westenwind in die al enige schade had toegebracht aan Holcim-PRB.

Vervolgens meldde 11th Hour Racing Team een gescheurd voorzeil tijdens een van de manoeuvres, waardoor ze moesten vertragen om het zeil te bergen en een vervanger op te tuigen. Dat kleine moment was alles wat Escoffier en zijn bemanning nodig hadden om de oversteek te maken.

Als eerste boot in de Atlantische Oceaan kon Holcim-PRB dat kleine voordeel uitbouwen tot een voorsprong die het team nooit meer zou afstaan. In de snelle voordewindse zeilomstandigheden richting Cabo Verde was het team onoverwinnelijk, snel en laag zeilend. Escoffier hield zijn boot tussen de tegenstanders en de finishlijn en er was geen mogelijkheid om te passeren.

Het was een meesterlijke prestatie na die zorgelijke eerste uren in de Middellandse Zee waar het team geconfronteerd werd met schade aan hun boot.

”De reparaties die we hebben uitgevoerd hebben standgehouden”, zei Escoffier op de laatste dag van de etappe. ”Er zijn nog wat kleine details die we moeten herzien. We zullen de boot bij de finish controleren, vooral de beslagdelen, vanwege de harde wind waarmee we in de Middellandse Zee te maken hadden, maar niets ernstigs. We zullen genoeg tijd hebben om alles te repareren in Kaapverdië.”

Achteraan liggen Charlie Enright en zijn 11th Hour Racing Team goed gepositioneerd tussen Team Malizia en de finishlijn. Er ligt minder dan 20 mijl tussen de twee boten, zeker minder dan een uur varen met deze snelheden, maar met de finish op minder dan drie uur afstand ligt een tweede plaats voor het Amerikaanse team in het verschiet.


VO65’s

Terwijl de leidende VO65’s naar het westen golven om Cabo Verde te naderen, zijn de podiumkandidaten op één lijn gekomen en is het WindWhisper Racing Team - dat aan de leiding gaat sinds de vloot de Straat van Gibraltar heeft verlaten - voor Team JAJO en Mirpuri Foundation Racing Team.

”We verwachten zaterdagmiddag/avond te finishen in Cabo Verde,” aldus Team JAJO schipper Jelmer van Beek. ”Voor de start vertelden enkele veteranen van The Ocean Race me dat de finish eerder komt dan je verwacht, en ze hebben volledig gelijk! Zelfs zonder veel slaap vliegt de tijd.’’

”We vonden een goede bries en een mooie verandering van windrichting bij de Afrikaanse kust. We gaan nu recht op de finish af en hebben Mirpuri ingehaald op de tracker. Maar er kan nog veel gebeuren in de laatste 24 uur! Dus iedereen blijft de boot pushen.”

 

 

Fotografie: Sailing Energy / The Ocean Race

m150593_14_00_230107_TOR_PEM_18938 m150593_14_00_230107_TOR_PEM_18938
m150380_crop999002_800x800_proportional_167420100707E3 m150380_crop999002_800x800_proportional_167420100707E3