Team JAJO tweede in eerste etappe Ocean Race Sprint

Schipper Jelmer van Beek: '"Dit smaakt absoluut naar meer

Het Nederlandse Team JAJO finishte in Mindelo, Kaapverdië, als tweede in de eerste etappe van The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Het talentvolle team, met Jelmer van Beek (28) als jongste schipper in deze race en zeillegende Bouwe Bekking als wachtleider voor deze eerste etappe, werd warm onthaald in Mindelo. Van Beek is trots op het team en ondanks een wat stroef begin van de etappe, heel blij met hoe het is gegaan: ”Dit smaakt absoluut naar meer.”

Komende week steekt een deel van het team de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied, voor onder andere deelname aan de St. Maarten Heineken Regatta. In juni zijn ze terug in Europa voor etappe zes en zeven van de The Ocean Race VO65 Sprint Cup, met op de route een stopover in Den Haag.

Team JAJO kwam zaterdag na 6 dagen, 3 uur, 52 minuten en 52 seconden in Mindelo, Kaapverdië, over de finish van de eerste etappe in The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Van Beek is trots op zijn team: ”Ik ben echt super blij en we kregen echt een warm onthaal hier. Dit smaakt absoluut naar meer. Nu eerst tijd voor een klein feestje op de kant en daarna wil ik toch ook weer snel naar voren kijken, ik ben natuurlijk ook wel kritisch op wat er allemaal nog beter kan. Maar nu allereerst vooral heel trots. Iedereen heeft echt maximaal gepresteerd en het is super dat we als tweede uit de startblokken komen. Er zijn een hoop teams die het moeilijk hebben gehad onderweg.”

”Het is heel helder dat de Polen gewoon een extra versnelling hebben en aan ons nu de taak om die ook te vinden. Daar moeten we hard aan werken. Aan mij om snel het juiste team samen te stellen want niet alle zeilers kunnen weer mee de volgende etappe.”

Op de stormfok
Team JAJO was goed weg bij de start van de eerste etappe in Alicante op 15 januari. Niet veel later kregen de teams het voor de kiezen. Met 40-50 knopen wind uit een ongunstige hoek was er de eerste drie dagen nauwelijks tijd voor slaap. Voor Team JAJO waren vooral de eerste 28 uur pittig, zegt Van Beek: ”Ik was blij dat we als tweede weg waren uit Alicante. Daarna ging het wat stroef. Onze J2 scheurde, dat is de fok die je gebruikt met veel wind, dus we moesten over naar de stormfok en dat was niet ideaal.”

”En de tactische keuzen die we maakten waren ook niet allemaal even goed. Pas na de Straat van Gibraltar ging het ons letterlijk en figuurlijk voor de wind, de zeilwissels waren goed getimed en we zaten er met elkaar ook een stuk beter in. Het ging best wel hard en we lagen steeds vrij stabiel op de tweede plek.”

 

Stopover Den Haag 
Team JAJO en enkele andere VO65’s steken vanuit Kaapverdië de Atlantische Oceaan over om in het Caribisch gebied mee te doen aan onder andere de St. Maarten Heineken Regatta. In mei keren ze terug naar Europa om The Ocean Race VO65 Sprint Cup te vervolgen en vanuit Aarhus via Den Haag naar de finish in Genua te zeilen. Den Haag is van 11 t/m 15 juni het episch centrum van The Ocean Race.

4 juni 2023                                          In Port Race Aarhus                           
8 juni 2023                                          Start Leg 6 Aarhus – Den Haag         

14 juni 2023                                        In Port Race Den Haag                       
15 juni 2023                                        Start Leg 7 Den Haag – Genua         

1 juli 2023                                           In Port Race Genua         

 

Fotografie Sailing Energy en Brend Schuil

267ea9a1-854e-be86-67d5-e201bc723d4b 267ea9a1-854e-be86-67d5-e201bc723d4b
eb5b9599-8029-de71-6ff5-4f0e80642b5c eb5b9599-8029-de71-6ff5-4f0e80642b5c