Ex-topsporters worstelen met overgang naar 'gewone baan'

Verlies van identiteit, doelen en dagelijkse structuur

AMSTERDAM- De overgang van een topsportcarrière naar een ‘gewone’ baan is voor veel topsporters een lastige periode. Uit onderzoek blijkt dat ex-topsporters vaak worstelen met het verlies van hun identiteit als topsporter, de bijbehorende doelen en de dagelijkse structuur. 

NRC schreef deze week over het programma ‘TeamNL@Work’ van sportkoepel NOC*NSF, dat topsporters helpt bij de transitie van topsporter naar een andere baan. Dit programma is in het leven geroepen omdat sporters vaak moeite hebben met deze overgang. Ze hebben door de sterke focus op hun sport niet altijd een idee van wat ze daarna willen doen, of hoe ze dat moeten aanpakken. 

Uit wetenschappelijk onderzoek naar het einde van de topsportcarrière blijkt dat zulke programma’s hard nodig zijn. Topsporters maken vaak een moeilijke periode door als ze stoppen met sport. Zeker als dit plotseling gebeurt, bijvoorbeeld als ze door een blessure niet meer op topniveau kunnen presteren. 

Topsporters worstelen vaak met het verlies van hun identiteit als ze stoppen; ze hebben het gevoel niets anders te kunnen of te zijn dan topsporter. Het is daarom goed als sporters tijdens hun topsportjaren al nadenken over hun carrière na de sport. Ze kunnen bijvoorbeeld een opleiding gaan volgen of werkervaring opdoen. Ook is het goed voor de mentale gezondheid van ex-topsporters om vooral te blijven sporten naast hun nieuwe baan.

 

Bron: Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen/ Willem-Paul Wiertz

Foto Team JAJO/Brend Schuil

 

0dbcafdc-2f80-3bc8-3fa2-b2ba2370b516 0dbcafdc-2f80-3bc8-3fa2-b2ba2370b516