VETUS lanceert E-LINE AIR serie

Onderhoudsarme elektrische aandrijfsystemen voor kleine boten

SCHIEDAM - VETUS heeft een nieuwe serie van drie luchtgekoelde voortstuwingssystemen gelanceerd. Deze nieuwste innovatie in elektrische motoren brengt de vele voordelen van elektrische aandrijving naar een breder scala van boten en vaargebieden.

De EAIR04024, EAIR040 en EAIR060 zijn verkrijgbaar in drie maten en bieden vermogens van respectievelijk 4kW bij 24 volt, 4kW bij 48 volt en 6kW bij 48 volt, waardoor ze ideaal zijn voor nieuwbouw- of vernieuwingsprojecten voor diverse romptypes tot ongeveer 8 meter.

Luchtgekoelde elektrische aandrijfsystemen kunnen bepaalde schepen een aantal voordelen bieden ten opzichte van watergekoelde varianten. Ten eerste is er bij luchtkoeling geen waterinlaat die kan worden geblokkeerd in gebieden waar de koelwatertoevoer kan worden geblokkeerd, zoals op binnenwateren met veel onkruid.

De koeling wordt verzorgd door een eenvoudiger systeem met minder onderdelen; een lichtgewicht opstelling van ventilator en leidingen die minder onderhoud vergen dan een watergekoelde pomp, leidingwerk en zeef. Tijdens de koude wintermaanden voorkomt luchtkoeling ook potentieel kostbare problemen met waterpompen of leidingen.

Drooggewicht

De VETUS E-LINE AIR-modellen hebben een drooggewicht van slechts 65 kg, waardoor ze zeer licht zijn. Het gebruik van bestaande transmissieapparatuur verlaagt de kosten van het elektrificatieproject, en de compacte afmetingen zorgen ervoor dat de E-LINE AIR bij hermotorisering meestal minder motorruimte nodig heeft, inclusief een voorziening voor koelluchtcirculatie, dan de eenheid die hij vervangt.

De montage van een E-LINE AIR-motor is eenvoudig in vergelijking met veel alternatieven. Gewoon de motor monteren, de as uitlijnen met behulp van de verstelbare Swap&Go-beugels en speciale motorsteunen, een accu aansluiten en u kunt aan de slag.

Omdat de E-LINE-motoren zowel een modulair als volledig geïntegreerd ontwerp zijn, is het later upgraden van het systeem een eenvoudig proces. Omdat belangrijke onderdelen zoals de motorcontroller in de eenheid zijn geïntegreerd, is het eenvoudig om een systeem correct te specificeren en te zorgen voor compatibiliteit tussen componenten, waardoor meer booteigenaren dan ooit tevoren kunnen profiteren van de voordelen van maritieme elektrificatie. VETUS biedt ook een selectie van Deep-Cycle, AGM deep-cycle en lithium batterijen voor zijn elektrische aandrijvingsoplossingen.

De motoren in de E-LINE AIR-reeks zijn allemaal 1:1 direct drive, wat betekent dat de propeller altijd op dezelfde snelheid draait als de motor. Naast het besparen van de extra kosten, het lawaai en de complexiteit van een mechanische versnellingsbak, zorgen direct drive maritieme elektrische aandrijfsystemen voor een vrijwel onmiddellijke omschakeling tussen vooruit en achteruit.

Toerental

Met de VETUS E-LINE AIR-modellen kan het toerental van de schroef tot nul worden geregeld met de vingertoppen van de schipper en de omschakeling tussen vooruit en achteruit is een onmiddellijke aanraking van een elektronische regelaar in plaats van de veel tragere mechanische omschakeling van een versnellingsbak. Deze modellen hebben actieve motorremmen, wat nog meer reactievermogen en controle biedt bij het verminderen van de snelheid of het schakelen tussen vooruit en achteruit.

Het opraken van de actieradius is een terechte zorg voor veel potentiële elektrische vaarders. Als onderdeel van het assortiment VETUS E-DRIVE systemen zijn de luchtgekoelde EAIR04024, EAIR040 en EAIR060 allemaal compatibel met NMEA2000 oplossingen via de VETUS CANV2N CANverter en het modulaire digitale CAN-bus communicatiesysteem VETUS V-CAN. Deze connectiviteit, uniek voor VETUS, in combinatie met de E-Drive CANNS500 batterijbewakingsshuntoplossing, betekent dat de gebruiker cruciaal zicht heeft op de real-time resterende batterijlading en looptijd.

Net als zijn zusterseries, de E-LINE en E-POD, is de E-LINE AIR-serie extreem stil voor een zorgeloze en rustige vaarervaring. Net als alle andere VETUS-producten voor bootuitrusting wordt de E-LINE AIR-serie geleverd met 3 jaar garantie.

Voor meer informatie over VETUS’ brede aanbod van elektrische aandrijf- en connectiviteitssystemen, ga naar de nieuwe website:  www.vetus.com (http:// www.vetus.com).

tempImagesjdQQT tempImagesjdQQT